Lussekatter

Det här är ett klassiskt recept på en saftig och god saffransdeg att baka lussekatter eller andra saffransbullar av. Låt dig inte skrämmas av fördegen i receptet. Det enda som krävs är lite mer planering av bakningen. Annars är det faktiskt väldigt smidigt att baka med fördeg. Fördegen blandas ihop dagen före själva utbakningen och ingredienserna till den stora degen vägs med fördel upp samtidigt. Låt dessa stå framme på köksbänken så blir de perfekt rumstempererade och det går fort att blanda ihop allting när det är dags att baka.

Fördegen bidrar till både saftigare och godare bullar, så det kan vara värt att planera sitt bakande! Ett annat knep för att få finare bullar är att pensla dem först efter att de gräddats. Det är nämligen väldigt lätt hänt att man lyckas förstöra bullarnas fina jästa form när man penslar dem, om man inte är väldigt försiktig. Fler goda råd för lussebaket finns här!

Kom också ihåg att lägga russinen i blöt någon timme innan lussebaket, så blir de mjuka och goda och suger inte åt sig vätska från bullarna när de gräddas.

Tips! Jag har tillsatt frön från en urskrapad vaniljstång i fördegen. Detta är inte nödvändigt, men det ger väldigt god smak! Ett par teskedar nystött kardemumma är också gott att smaksätta degen med.

Lussekatter
25-30 katter
Tid: 90 minuter + jäsning

Ingredienser

Fördeg, dag 1
3 dl kall mjölk, 3%
25 g jäst
1 g saffran (gärna från koncentrat)
400 g (ca 6.5 dl) vetemjöl special
1 vaniljstång, urskrapad

Deg, dag 2
400-450 g (drygt 7 dl) vetemjöl special
1 tsk salt
200 g (2,25 dl) strösocker 
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg, rumsvarma

Till garnering & pensling
ca 1 dl blötlagda russin
äggstrykning
(1 ägg, en matsked vatten och en nypa salt som rörts ihop)
eller
sockerlag
(1 dl socker och 1 dl vatten som kokats ihop till en lag)

Gör så här

Fördeg, dag 1
1. Lös upp jästen i den kalla mjölken. Rör ner saffran och frön från den urskrapade vaniljstången.
2. Tillsätt mjölet och kör ihop till en deg, ett par minuter i maskin. Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt stå i kylskåp till dagen därpå, runt 15-20 timmar.
3. Väg upp ingredienserna till degen för dag 2 och ta ut smör och ägg från kylskåpet. Låt detta stå framme i rumstemperatur till nästa dag när det är dags blanda samman dem med fördegen.

Deg, dag 2
1. Ta ut fördegen ur kylskåpet och tillsätt de uppvägda och rumsvarma ingredienserna. Kör degen i maskin tills den blir blank och elastisk, 10-12 minuter. Knådar man degen för hand får man räkna med minst 15-20 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen känns för lös, men tänk på att den ska kännas kladdigare än en vanlig vetedeg. Saffran torkar nämligen ut degen. Jag brukar ha i en näve mjöl på slutet för att få degen att släppa från bunkens kanter. Gör gärna ett glutentest för att kontrollera att degen är klar, mer om det och andra tips för ett lyckat lussebak hittar du här.
2. Skrapa ut degen ur bunken och lägg den på bakbordet. Mjöla bara en aning. Man vill inte tillsätta för mycket mjöl till den färdiga degen. Forma degen till en stor slät degbulle. Låt degen vila under plastfolie eller bakduk omkring en halvtimme.

Baka ut till lussekatter
1. Dela degen i jämnstora bitar, 25-30 stycken. Använd gärna en våg för att få lika stora bitar. Bullarna gräddas jämnare i ugnen om de är ungefär lika stora.
2. Forma varje bit till en rund bulle och låt vila ytterligare en stund under plast eller bakduk. Detta för att spänningen i degen ska släppa och det blir då lättare att sedan rulla ut bullarna.
3. Rulla ut bullarna till längder, drygt 2 decimeter långa. Snurra ihop ändarna åt varsitt håll och forma till en lussekatt. Eller forma till andra fina bullar!

Jäsa
1. Låt lussekatterna jäsa i lugn och ro under plastfolie, till minst dubbel storlek. Räkna med att det kan ta ett par timmar, beroende på hur varmt det är där bullarna jäser.
2. Om man vill skynda på jäsningen kan man ställa in plåten i en kall ugn, sätta på lampan och sätta en lite djupare plåt med kokhett vatten längst ner. Stäng snabbt ugnsluckan. Fukten och värmen i ugnen gör att bullarna jäser snabbare.

Grädda
1. När bullarna jäst färdigt, värm ugnen till 225 grader.
2. Tryck försiktigt ner ett par blötlagda russin i varje bulle.
3. Grädda bullarna i 5-8 minuter eller tills de fått fin färg och känns genomgräddade. Vakta noga så att de inte blir för hårt gräddade.
4. Direkt när bullarna tagits ut ur ugnen, pensla med äggstrykning eller sockerlag.

….och kom ihåg att lussebullarna kan formas till mycket annat kul än de klassiska lussekatterna….
…söta lussesniglar till exempel!
Riktigt glansiga blir lussebullarna om man penslar dem med sockerlag när de tagits ut ur ugnen – bullarna blir lite kladdigare på ytan men saftigheten på insidan behålls längre!

Sugen på mer fikabröd bakat med saffran? Titta in här!
Saffranskrans med vanilj, mandel & vit choklad
Fyllda saffransbullar
Karlsbaderbullar med saffranskräm
Saffransscones med russin 
Saffranbullar i långpanna

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.