Snällare bröd och bullar bakade med dinkel

De flesta som känner mig vet att jag gillar att baka med dinkelmjöl – ett näringsrikt kulturvete med goda bakegenskaper och väldigt god smak!

Dinkelmjöl innehåller gluten men är mer lättsmält för magen. Många med känslig mage eller som lider av IBS, har visat sig tåla dinkel bättre än vanligt vete. Själv trodde jag länge att jag var glutenintolerant, men tester visade varken på allergi eller intolerans mot gluten eller vete. När jag senare upptäckte dinkelmjölet och förstod att min mage klarade av detta mjöl mycket bättre än vetemjöl, bytte jag ut allt vete i mitt skafferi mot dinkel. Idag bakar jag i stort sett endast på dinkelmjöl när jag bakar med vete – bröd, bullar, kakor – dinkel funkar till det mesta!

Jag har länge drömt om att ge ut en bakbok med mina egna bilder och förra året tog jag tag i den saken. Jag sökte till fotoprojektsutbildningen på Hellidens folkhögskola och blev antagen. Under första terminen arbetade vi med ett par olika mindre fotoprojekt, som förberedelse för ett eget större projekt till nästkommande termin – i mitt fall att fotografera till en bakbok. Under våren förra året förvandlades mitt vardagsrum till en liten fotostudio (Tack familjen som stod ut med det! ❤️ ) och i köket provbakades det för fullt! En hel massa bilder togs, mina barn och min mamma fick agera modeller och min pappa målade fotobakgrunder. Mycket tid gick också åt till urval av bilder och redigering. Vid kursens slut hade jag bakat och fotat till runt 50 recept (allt bakat på dinkel!) och var på god väg till en komplett bok…

Jag hörde av mig till ett par olika bokförlag och det var fantastiskt kul att Ordalaget i Bromma nappade på min idé! Under sommaren och hösten blev det hårt jobb med renskrivning, komplettering av bilder och korrläsning av alla recept och texter. På Gotland besökte jag familjen Niklassons gård Sigsarve, där dinkel (eller spelt, som det också kallas…) odlas.
Nu är boken snart på väg till tryck och det känns smått overkligt att den om bara några veckor finns ute i handeln – det har varit en väldigt lärorik och spännande process! Jag är otroligt glad för att jag fått möjlighet att göra den här boken. Stort tack till alla inblandade som hjälpt mig på vägen – jag tror ni vet vilka ni är! Ett särskilt tack till – Lina Wallentinson som kommit med många bra tips och även skrivit en faktatext om dinkel i boken, till Anita Rodzon som noggrant synat mina bilder, assisterat vid fototillfällen och illustrerat dinkelvetet i boken, till min snälla mamma, till alla er som provbakat och förstås till formgivare Lena Djuphammar och alla andra på Ordalaget bokförlag!

Utgivningsdatum för min bok, ”Snällare bröd och bullar bakade med dinkel” är 7 mars (2023), men redan nu kan den bevakas på bland annat Bokus och Adlibris. I boken har jag samlat 60 favoritrecept – alla förstås bakade på dinkelmjöl. Jag hoppas att ni ska tycka om den!

print

6 kommentarer

  1. Så otroligt fina bilder! 😍 Längtar efter att få baka en av de där limporna. Jag vet ju redan att den kommer bli riktigt god 😋

  2. Den ska jag köpa!
    Så gott med dinkel och andra kulturvetesorter.
    Första gången jag läser din blogg men älskar den redan. Vilken bra idé att lära sig foto. Det ska jag sätta upp på min bucket list.

  3. Wow äntligen bakas det med dinkel, glädjen är enorm 👏👏👏👏 riktigt inspirerande 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.