Vaniljbullar med dinkel & durum

Jag brukar ofta baka mina bullar på siktat dinkelmjöl, men däremot inte på fullkornsdinkel. Och inte heller på durumvete. De här bullarna blev till av en slump när mitt siktade dinkelmjöl helt enkelt tog slut. Resultatet blev saftiga och riktigt smarriga bullar. Lite gulare i färgen och lite annorlunda, men väldigt goda, i smaken. Ingen kommer märka att de innehåller fullkorn, det kan jag lova. Så var inte rädd att experimentera med olika mjöler när du bakar bullar – det kan visa sig bli en hit!

Bullarna är bakade på en fördeg som jag lät vila i kylen över natten. Jag tycker det blir godare så och jag rekommenderar er verkligen att testa. Men, har du bråttom går det bra att öka på jästen till 50 gram och istället låta fördegen vila ca 1 timme i rumstemperatur, innan övriga ingredienser tillsätts.

Tips! För att bevara bullarna saftiga och ge dem extra glans – pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommit ut ur ugnen. Sockerlag görs enkelt genom att koka ihop lika delar socker och vatten! Här finns fler goda tips för att lyckas med bullbaket!


Vaniljbullar med dinkel & durum
30-40 bullar
Tid: ca 4 timmar + tid att jäsa över natten

Ingredienser

Fördeg, dag 1
5 dl kall mjölk
25 g jäst
450 g  (7,5 dl) siktat dinkelmjöl

Bulldeg, dag 2
350 g (5,5 dl) durumvetemjöl
120 g (2 dl) fullkornsdinkelmjöl
200 g smör, rumsvarmt
2 ägg, rumsvarma
180 g (2 dl) strösocker
2 tsk salt
2 tsk kardemumma, nystött

Vaniljfyllning
225 g smör, rumsvarmt
200 g (2,25 dl) strösocker
4 msk vaniljsocker
3 msk potatismjöl eller maizena

Till pensling 
1 ägg
1 tsk vatten
1 krm salt
pärlsocker


Gör så här

Fördeg, dag 1.
1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt mjölet och blanda väl.
2. Plasta bunken och låt stå i kylskåp över natten.

Bulldeg, dag 2.
1. Blanda samman alla ingredienser med fördegen. Kör degen i maskin på medelhastighet ca 10-12 minuter. Degen ska kännas elastisk, smidig och släppa lätt från bunken när den är färdig.
2. Skrapa ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till en jämn deg. Låt vila under bakduk ca 30 minuter.
3. Gör under tiden vaniljfyllningen. Blanda samman alla ingredienser, helst i maskin eller med elvisp, till en mjuk och slät massa.

Baka ut till bullar 
1. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 70×40 cm, på det lätt mjölade bakbordet. Bred ut vaniljfyllningen i ett jämnt lager över degen. Gör sedan ett treslag av degen genom att vika den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten, vik sedan över den undre tredjedelen. Kavla degen lätt för att jämna till den och få den lagom i tjocklek. Dela degen i remsor med hjälp av en kniv eller slät sporre. Dra lite lätt i varje remsa, tvinna och snurra/knyt ihop till bullar. (Om bullremsorna känns svåra att jobba med, kan man först låta dem vila en stund på bänken, för att låta spänningen i degen släppa.)
2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Det är viktigt att inte ha bråttom och låta jäsningen ta sin tid.
3. När bullarna jäst färdigt, pensla med ägg som rörts ihop med en skvätt vatten och en nypa salt. Strö över pärlsocker.
4. Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen 7-10 minuter tills de känns genomgräddade och fått fin färg. Pensla gärna de nygräddade bullarna med sockerlag.

Det är inte mycket som slår en kopp kaffe och en nygräddad bulle!

Här finns några fler goda recept på bullar
Veganska kanelbullar 
Kanelbullar
Sockrade vaniljsnäckor

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.