Sockrade vaniljsnäckor

De här bullarna är bakade på karlsbaderdeg, en lite finare vetedeg med extra mycket smör och ägg. Även fyllningen består av generöst med smör och när bullarna gräddats penslas de med ytterligare lite smör och doppas i strösocker. Ingen hälsobulle med andra ord. Men en riktigt god bulle till kalaset eller helt enkelt för den som inte räknar kalorier…

Tänk på att inte ha bråttom när du bakar bullar, låt jäsningen ta sin tid. Bullarna ska jäsa till minst dubbel storlek. Detta tar olika lång tid beroende på hur varmt det är där bullarna jäser.

Tips! Vill man ha ännu mer vaniljsmak på bullarna är det gott att spritsa i en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle, innan de gräddas. Recept på en god hemkokt vaniljkräm hittas här! Förbered gärna krämen dagen innan den ska användas i bullarna.

Sockrade vaniljsnäckor
30 bullar
Tid: ca 3 timmar

Ingredienser 

Karlsbaderdeg
2,5 dl kall mjölk
50 g jäst
875 g (ca 14,5 dl) vetemjöl special eller siktat dinkelmjöl
250 g smör, rumsvarmt
175 g (1,25 dl) vit sirap
2 st ägg, rumsvarma

1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
135 g (1,5 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk maizena

Till pensling
25 g smör, smält
ca 1 dl strösocker

Gör så här 

Fyllning
Börja med att förbereda fyllningen. Vispa det rumsvarma smöret riktigt fluffigt tillsammans med strösocker, vaniljsocker och maizena. Använd elvisp eller maskin. Maizena tillsätts för att binda upp och gör så att fyllningen stannar kvar i bullen och inte rinner ut under gräddningen.

Karlsbaderdeg 
1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt sedan övriga ingredienser. Kör degen på medelhastighet i maskin 8-10 minuter, eller knåda degen för hand ca 15 minuter. Täck bunken med plastfolie eller med en kökshandduk. Låt degen vila i rumstemperatur 30 minuter.
2. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 2 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en stor rektangel, ca 40×40 centimeter. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager på varje rektangel. Rulla ihop bitarna, spänn dem ordentligt när du rullar.
3. Dela varje rulle i 15 bitar, använd en vass kniv eller en degskrapa. Lägg bullarna med snittytan uppåt i formar på plåtar. Låt jäsa under plast eller bakduk till dubbel storlek, ca 2 timmar.

Grädda & pensla
1. Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills de fått fin färg.
2. Låt bullarna svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och doppa i strösocker.

För ännu mer vaniljsmak, fyll bullarna med en klick vaniljkräm innan de gräddas!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.