Arraksbollstårta

Tårtan för den som verkligen älskar arraksbollar! Arraksbollar i tårtform helt enkelt. Dekorera med bär och kanske en levande blomma, för att få lite färg på tårtan!

Arraksbollar och dammsugare är perfekt att baka när man har exempelvis sockerkaka över. Brownie, kladdkaka eller smulor av småkakor går också bra att använda, ta det som finns hemma. Se bara till att mixa och blanda ordentligt så att degen blir jämn och fin. Mängden kakao kan behöva justeras efter vad för sorts kakor som används.


Arraksbollstårta
1 liten tårta, ca 6 bitar
Tid: 40 minuter

Ingredienser
300 g kaksmulor, exempelvis från sockerkaka eller brownie
100 g smör
50 g (1,5 dl) havregryn
90 g (1 dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker
ca 4 msk kakao
2-3 tsk arraksarom eller punsch

ca 200 g mörk choklad
ca 200 g (2-3 dl) chokladströssel

Färska bär till dekoration


Gör så här
1. Blanda kaksmulor, smör, havregryn, socker, vaniljsocker och kakao till en smidig massa. Använd gärna hushållsassistent eller matberedare. Låt maskinen gå ett par minuter så att det blir en riktigt jämn deg utan klumpar. Tillsätt arraksarom eller punsch efter smak.
2. Dela degen i två bitar. Forma den ena delen till en rund liten ”tårtbotten” och den andra delen till små bollar, ca 15 stycken. Lägg dem på en bricka och ställ in den en liten stund i frysen.
4. Smält chokladen försiktigt i microvågsugn eller över vattenbad. Häll upp chokladströsslet i en skål.
5. Fördela smält choklad över den kylda ”tårtbottnen”. Bred ut chokladen jämnt över tårtan och runt kanterna. Strö chokladströssel på ovansidan och runt om. Det gäller att jobba snabbt innan chokladen hinner stelna. Fortsätt sedan med bollarna. Doppa dem i den smälta chokladen med hjälp av en sked eller gaffel, och rulla dem i strösslet. Låt bollarna stelna.
5. Lägg ”tårtbottnen” på en bricka och placera arraksbollarna i en snygg trave ovanpå. För att få dem att fästa ordentligt används lite smält choklad som ”lim”. Några bollar får kanske inte plats och kan serveras vid sidan om. Dekorera med färska bär och en blomma.

Vill du hellre göra en tårta av chokladbollar? Här finns en gott recept på Klassiska chokladbollar!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.