blåbärsbakelser

Blåbärsbakelser med lime

Den här tiden på året passar det bra att baka med blåbär! Gå ut i skogen och plocka dina egna blåbär om du har möjlighet.

När jag var liten älskade jag blåbärsbakelser och spanade alltid lite extra på dem i konditoriets disk. Ni vet de här kupolformade gräddbakelserna täckta med blåbär och gelé. Valet stod ofta mellan en blåbärsbakelse eller en napoleonbakelse när det var fikadags.
De här blåbärsbakelserna är inte riktigt lika söta som dem jag gillade när jag var liten. Jag använder färska blåbär och hoppar helt enkelt över gelén. Botten består av mazarinmassa och jag fyller dem med lime curd och vispad grädde.

4834355

Curden håller sig bra i kylskåp och går utmärkt att förbereda ett par dagar i förväg. Även bottnarna kan förberedas i god tid, de går bra att frysa in och plocka fram någon timme innan de ska serveras. Lime curden kan bytas ut mot lemon curd eller vaniljkräm, välj det du gillar bäst.

Blåbärsbakelser
16 st små eller 8 st stora
Tid: 40 minuter

Ingredienser

Mazarinbotten
250 g mandelmassa
125 g smör, rumsvarmt
2 st stora ägg
0,5 dl mandelmjöl

Fyllning
3 dl vispgrädde
2 dl lime curd

Garnering
ca 8 dl blåbär

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda mandelmassan i hushållsassistent med vingen som insats, alternativt använd elvispens krokar. Låt gå en liten stund och blanda sedan ner smöret, lite i taget, för att undvika klumpar. Blanda i äggen, ett i taget. Vänd till sist ner mandelmjölet, och låt massan bara gå ihop, den ska inte överarbetas.
3. Fördela mazarinmassan i 16 st små, eller 8 st lite större, smorda formar. Använd gärna små veckade bakformar, annars går enklare aluminiumformar bra. Formarna ska fyllas till ca 2/3. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills de blivit gyllene i färgen. Ta ut ur ugnen och låt svalna innan de försiktigt lossas från formarna.
4. Vispa grädden. Klicka ut lite lime curd i mitten på varje bakelse och toppa med grädde. Använd gärna en spritspåse för att fördela grädden jämnt på bakelserna. Garnera med blåbär och gärna citronmeliss eller något annat ätbart grönt blad.

 blåbärsbakelser nära

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.