Klassiska lussekatter i all ära men jag gillar fyllda lussebullar bäst! De här saffransbullarna är fyllda med smör och mandelmassa och blir extra saftiga och goda när man efter gräddningen penslar dem med smält smör och doppar dem i socker. Ingen hälsobulle med andra ord, men så är det ju bara jul en gång om året!
Bullarna bakas med fördeg, så det gäller att planera sin bakning. Fördegen gör bullarna mjuka och goda och de håller sig färska längre. Men jag rekommenderar ändå att frysa in de bullar som inte äts upp samma dag som de gräddats. Om man inte vill grädda alla bullar samma dag, går det även bra att frysa in bullarna ogräddade. Frys då in dem direkt när du snurrat ihop dem och låt dem inte jäsa något. Ställ dem på en bricka, när de fryst till kan man lägga dem i en plastpåse. Ta fram bullarna vid ett senare tillfälle, de klarar sig minst en vecka i frysen, sedan kan jäskraften i bullarna minska. När jag fryser in bullar på det här viset, brukar jag ta ut dem på kvällen och låta dem jäsa i rumstemperatur under plast över natten. Då brukar de vara perfekta att grädda på morgonen därpå.
Kom ihåg att smöret som används i degen inte ska smältas, men det är viktigt att det är rumstempererat. Vetemjölet i degen går bra att byta ut mot siktat dinkelmjöl!
Tips! Bullarna blir också goda och fina om de penslas med ägg och toppas med pärlsocker, precis som vanliga kanelbullar!
25-30 bullar
Tid: 90 minuter + jäsning
Ingredienser
Fördeg, dag 1
3 dl kall mjölk 3%
25 g jäst
1 g saffran (gärna koncentrat)
1 st vaniljstång, urskrapad
400 g (ca 6.5 dl) vetemjöl special
Deg, dag 2
400 g (ca 6,5 dl) vetemjöl special
1 tsk salt
210 g (1,5 dl) vit sirap
150 g smör, rumsvarmt
2 st ägg, rumsvarma
Fyllning
200 g mandelmassa
200 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
2 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Till pensling
25 g smör, smält
ca 1 dl strösocker
Gör så här
1. Fördeg, dag 1. Lös upp jästen i den kalla mjölken. Rör ner saffran och frön från den urskrapade vaniljstången. Tillsätt mjölet och kör ihop till en deg, några minuter i maskin. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylskåp till dagen därpå, 15-20 timmar. Ta ut smör och ägg och låt stå framme i rumstemperatur tills det är dags att använda detta i degen.
2. Deg, dag 2. Tillsätt övriga ingredienser och kör i maskin tills degen blir blank och elastisk, 8-10 minuter. Knådar man degen för hand får man räkna med 15 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen känns för lös, men tänk på att den ska kännas kladdigare än vanlig vetedeg. Saffran torkar nämligen ut degen. Gör gärna ett glutentest för att kontrollera att degen är klar, mer om det och andra tips för ett lyckat lussebak hittar du här. Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till en stor slät degbulle. Låt den vila under plastfolie eller bakduk ca 30 minuter.
3. Fyllning. Kör mandelmassan några varv i maskinen med vingen som insats (annars går det bra med elvispens krokar). Tillsätt smöret lite i taget och sedan socker, mjöl och vaniljsocker. Blanda några minuter till en fluffig massa. Mjölet i fyllningen binder upp och gör så att fyllningen stannar kvar i bullen under gräddningen.
4. Baka ut till bullar. Kavla ut degen till en stor kvadrat, ca 50×50 centimeter. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Vik en tredjedel av degen inåt mot mitten, och vik den andra tredjedelen över den första så att det bildas tre lager. Detta kallas för att vika ett treslag. Jämna till degen och kavla den lite lätt. Skär degen i remsor, 25-30 stycken. Snurra ihop till bullar och lägg på plåt i bullformar.
5. Jäsa. Låt jäsa under plastfolie till dubbel storlek. Räkna med att det kan ta ett par timmar, beroende på hur varmt det är där bullarna jäser. Om man vill skynda på jäsningen kan man ställa in bullplåten i en kall ugn, sätta på lampan och ställa in en plåt med hett vatten i botten av ugnen. Fukten och värmen gör att bullarna jäser snabbare.
6. Grädda. När bullarna jäst färdigt, värm ugnen till 200 grader. Grädda bullarna i 8-10 minuter eller tills de fått fin färg och känns genomgräddade. Pensla med smält smör och doppa i strösocker.
Behöver du hjälp i din verksamhet - bageri, restaurang, café, kursgård eller konferensanläggning? Jag bakar…
De flesta som känner mig vet att jag gillar att baka med dinkelmjöl - ett…
Semmelglass, eller ska jag kanske kalla detta recept för Glass-Semla? En riktigt glassig semla är…
Saft av ogräs? Ja det är faktiskt riktigt gott med maskrossaft! Lite pyssligt, men kul…
Kul (och gott!) sätt att ta vara på pepparkakorna som brukar bli kvar i kakburken…
Festfin tårta med smak av vit choklad, citrus och mandel. Tårtan är glutenfri, botten är…
View Comments
Godaste bullarna jag någonsin ätit
Vad roligt att höra!! God Jul!