Tårtbotten

Klassisk tårtbotten

Av det här receptet får du en perfekt tårtbotten, eller anslag som vi bagare och konditorer kallar det. Passar utmärkt till många klassiska tårtor, exempelvis gräddtårta. Den fungerar även bra att använda som grund till dammsugare eller arraksbollar.

Använd en springform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Formen behöver inte smörjas men spänn fast ett bakplåtspapper i botten. När den färdiggräddade kakan har svalnat, skär man loss den ur formen med en vass kniv.

Klassisk tårtbotten
1 tårtbotten, 10-12 bitar
Tid: ca 50 minuter

Ingredienser
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, ca 10 minuter, i maskin eller med elvisp.
3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner i äggvispet och blanda försiktigt med slickepott. Mjölet ska vändas ner i smeten för att bevara luftigheten.
4. Häll smeten i en springform (ca 22 cm), som klätts med bakplåtspapper i botten. Kanterna ska inte smörjas.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter. Kontrollera gärna med en provsticka som ska komma ut torr, då är kakan genomgräddad.
6. Ta ut ur ugnen och lägg ett bakplåtspapper över formen. Vänd upp och ner mellan två plåtar och låt svalna, gärna till dagen därpå. Lossa tårtan från formen med hjälp av en smal, vass kniv som förs längs kanten. Skär kakan i tre bottnar med hjälp av en tandad kniv.

tårtbotten närbild

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.