Mina bästa semlor

Ladda upp med riktigt goda semmelbullar till Fettisdagen! Mina bästa semlor bakar jag på en karlsbaderdeg gjord på siktat dinkelmjöl. En deg med extra mycket äggula, rejält med smör och ett par teskedar bakpulver. Bullarna är fluffiga och goda och jag fyller dem med både hemgjord mandelmassa och hemkokt vaniljkräm. Vispgrädden sötar jag lätt med lite socker.

Degen räcker till 24 semmelbullar, fyllningen till 12 stycken. Alla semmelbullar går kanske inte åt och de färdiggräddade bullarna går bra att frysa in så snart de svalnat. Man kan också frysa in bullarna ogräddade för att ta fram dem och grädda vid ett senare tillfälle. Styckfrys dem då först på en bricka, när de stelnat till förvaras de lämpligast i en plastpåse. De klarar sig minst 1 vecka i frysen, men man ska tänka på att jäskraften minskar efter hand, så låt inte bullarna ligga alltför länge i frysen innan de tas ut för att gräddas. Frysta bullar tas ut och tinas, jäses och gräddas sedan som vanligt. Jag brukar ta ut mina bullar på kvällen och låta dem jäsa i rumstemperatur under plast över natten, då brukar de vara klara för gräddning direkt på morgonen därpå.

Absolut godast blir de här semlorna om man gör egen mandelmassa och kokar vaniljkrämen själv. Krämen förbereds med fördel dagen innan och mandelmassan går utmärkt att göra flera dagar i förväg. Receptet på vaniljkräm kan halveras och räcker då till 12 semlor.

Ta ut smöret i god tid så det hinner bli rumsvarmt. Det siktade dinkelmjölet går bra att byta ut mot vanligt vetemjöl och självklart blir semlorna goda även utan den hemkokta vaniljkrämen! Hoppar man över vaniljkrämen vill man kanske öka på mängden mandelmassa lite.


Mina bästa semlor 
24 semmelbullar
Tid: ca 4 timmar

Ingredienser

Fördeg
2,5 dl kall mjölk 3%
50 g jäst
375 g siktat dinkelmjöl, alt vetemjöl (6,25 dl)
1 msk strösocker

Karlsbaderdeg 
1,5 dl kall mjölk 3%
400 g siktat dinkelmjöl, alt vetemjöl (drygt 6,5 dl)
135 g strösocker (1,5 dl)
4 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma, nystött
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
250 g smör, rumsvarmt

ev 1 ägg till pensling

Fyllning & garnering
(till 12 semlor)
2 dl hemkokt vaniljkräm
350 g mandelmassa, gärna egengjord
inkråm från semlorna
2 msk mjölk eller vispgrädde
50 g rostad mandel, hackad
6 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
0,5 dl florsocker

Gör så här

Fördeg
1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt mjöl och socker.
2. Kör ett par minuter i maskin till en deg. Låt jäsa övertäckt i bunken 45 minuter.

Karlsbaderdeg
1. Tillsätt alla ingredienser utom smöret i fördegen. Kör degen i maskin på medelhastighet 5 minuter. Dela smöret i bitar och tillsätt det lite i taget medan maskinen går. Låt degen blandas ytterligare 5 minuter. Se till så att allt smör blandas in ordentligt i degen, skrapa ner smöret från kanterna om det behövs.
2. Häll i en liten näve mjöl i slutet på körtiden för att få degen att släppa från kanterna. Täck bunken med plastfilm eller bakduk och låt jäsa 30 minuter.
3. Skrapa ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar, använd gärna en våg, bullarna ska väga drygt 60 g/st. Forma till runda bullar. Mjöla händerna lite lätt, degen är ganska lös och kan kännas lite kladdig. Vill man inte grädda alla bullar samma dag, kan man nu frysa in de ojästa bullarna och ta fram vid ett senare tillfälle.
4. Placera bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa under plast eller bakduk till minst dubbel storlek. Räkna med 1,5-2 timmar, beroende på hur varmt det är där bullarna jäser.
5. Värm ugnen till 200 grader. Pensla de färdigjästa bullarna lätt med lite vatten eller uppvispat ägg. Penslar man med vatten får man en lite mjukare yta och inte lika mycket färg som när man penslar med ägg, det är en smaksak. Grädda bullarna 6-8 minuter. Passa noga så att de inte får för mycket färg, de ska vara ganska ljusa. Låt svalna helt innan de fylls med vaniljkräm, mandelmassa och grädde.

Fyllning & garnering 
(till 12 semlor)
1. Använd en vass kniv och skär av runda lock på de avsvalnade semmelbullarna. Gröp ur en liten del av inkråmet från underdelarna på bullarna.
2. Riv mandelmassan grovt. Blanda inkråmet från bullarna med mandelmassan och tillsätt en skvätt grädde eller mjölk. Rör ihop till lagom konsistens, tillsätt mer vätska om det behövs. Blanda ner den hackade mandeln.
3. Fyll varje semmelbulle med en klick vaniljkräm och ovanpå det fördelas mandelmassan. Använd gärna en spritspåse.
4. Vispa grädden fluffig tillsammans med strösockret. Tänk på att inte vispa för hårt! Spritsa ut grädden snyggt på varje semla eller fördela ut den med sked. Lägg på locken och pudra med florsocker.
5. Servera semlorna direkt och njut!


print

4 kommentarer

    • Det går bra att låta bullarna jäsa på en plåt i kylskåp över natten, då kan det vara en bra idé att minska lite på jästen i degen. Ta ut plåten ur kylskåpet på morgonen och låt stå i rumstemperatur en stund (olika lång tid beroende på hur mycket de jäst i kylen över natten), grädda som vanligt när de är färdigjästa.

    • Svårt att säga, det beror på hur varmt det är där bullarna står. Man kan gärna låta bullarna tina i kylskåpet över natten och sen ta ut och låta de fortsätta jäsa i rumstemperatur på morgonen. Jag tar ibland ut de från frysen sent på kvällen, och låter de tina/jäsa i rumstemperatur under natten till tidigt på morgonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.