nationaldag

Nationaldagsbakelser

Somriga bakelser med jordgubbar, vanilj och mandel. Passar lika bra till Nationaldagsfirandet som till midsommarfesten! Mazarinbottnarna går bra att förbereda i god tid. Frys in och plocka fram en stund innan servering, de tinar snabbt i rumstemperatur. Bakelserna blir godast med hemkokt vaniljkräm. Förbered den en dag i förväg så går det snabbt att fylla bakelserna när de ska serveras. Ännu godare blir bakelserna om bottnarna görs på egengjord mandelmassa. Köper du färdig mandelmassa, tänk på att använda en sort av bra kvalitet.

Nationaldagsbakelser
16 små bakelser
Tid: 40 minuter

Ingredienser

Mazarinbottnar
250 g mandelmassa
125 g smör, rumsvarmt
2 st stora ägg
0,5 dl mandelmjöl

Fyllning
2 dl vaniljkräm
3 dl vispgrädde

Garnering
ca 16 jordgubbar
50 g hyvlad mandel
1 knippe citronmeliss
2 msk florsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda mandelmassan i hushållsassistent med vingen som insats, alternativt använd elvispens krokar. Låt gå en liten stund och blanda sedan ner smöret, lite i taget, för att undvika klumpar. Blanda i äggen, ett i taget. Vänd till sist ner mandelmjölet, och låt massan bara gå ihop, den ska inte överarbetas.
3. Fördela mazarinmassan i 16 st smorda formar. Använd gärna små veckade bakformar, annars går enklare aluminiumformar bra. Formarna ska fyllas till ca 2/3. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills de blivit gyllene i färgen. Ta ut ur ugnen och låt svalna innan de försiktigt lossas från formarna.
4. Vispa grädden. Fördela vaniljkräm och grädde på mazarinbottnarna.
5. Rosta den hyvlade mandeln i ett torr stekpanna på medelvärme. Dekorera bakelserna med jordgubbar delade på hälften, den rostade mandeln och citronmeliss. Pudra över lite florsocker.

nationaldagsbakelse närbild

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.