Hemlagad vaniljsås med äkta vanilj

Den här vaniljsåsen passar perfekt till sommarens goda bärpajer. Underbart god till de här krusbärspajerna, de här äppeltarteletterna eller till just din favoritpaj!

Såsen består av grädde, mjölk och vaniljstång som sjuds ihop till en härlig sås tillsammans med äggulor, socker och maizena. Maizena kan uteslutas när man kokar vaniljsås och vissa tycker faktiskt att det är fusk att använda detta i såsen. När man kokar vaniljsås är det viktigt att vispa hela tiden, man vill inte att äggulorna ska koagulera, då skär sig såsen. Maizena gör att såsen tjocknar lättare och såsen blir även mindre värmekänslig. När man kokat vaniljsås några gånger, kanske man vill testa utan maizena. Hur som helst är det viktigt att vaniljsåsen kyls ner snabbt, gärna i ett kallt vattenbad. Sedan kyler man krämen helt och hållet i kylskåp och låter den gärna stå minst ett par timmar, gärna över natten, innan den serveras. Då blir den som godast. Självklart kan den även ätas varm eller lite ljummen, men för att smakerna ska utvecklas ordentligt, är det viktigt att den först kyls ner ordentligt.

Tips! Vaniljsåsen blir extra lyxig om du blandar den med 1 deciliter lättvispad grädde strax före servering!

 4361751

Hemkokt vaniljsås med äkta vanilj
ca 5 deciliter
Tid: 15 minuter + kyltid

Ingredienser
2 dl mjölk 3%
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 dl strösocker
0,5 msk maizena
4 äggulor

Gör så här
1.Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstång och frön tillsammans med mjölk och grädde i en kastrull. Ta av från värmen och låt stå och dra ca 10 minuter.
2. Rör ihop maizena och strösocker noggrant. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med elvisp någon minut.
3. Fånga upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll mjölken över äggulorna under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
4. Sjud såsen under konstant vispning, på medelvärme, tills den tjocknar. Det tar ett par minuter. Använd gärna en termometer, såsen ska uppnå ca 82 grader.
5. Häll upp såsen i en sval tillbringare och kyl den helst i ett iskallt vattenbad. Rör om då och då för att förhindra att det bildas skinn. Plasta in och ställ i kylskåp tills den ska serveras till pajen. Minst några timmar, gärna över natten.

4709380

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.