raw cheesecake choklad fikon

Raw cheesecake med fikon, apelsin & choklad

En raw cheesecake med smak av fikon, apelsin och choklad som är både nyttig och väldigt god! Ingen gräddning i ugn behövs, ingredienserna mixas ihop och kakan stelnar i frysen. Snabbt och enkelt. Men tänk på att cashewnötterna behöver blötläggas i god tid innan, låt dem gärna ligga i blöt ca 10 timmar.

Använd mjuka torkade fikon. Om du inte får tag på sådana, blötlägg de torkade fikonen en liten stund före användning, de brukar nämligen vara ganska hårda. Kakao, agavesirap och cashewnötssmör kan vara svårt att hitta som raw-produkter. Man hittar det lättast i särskilda hälsokostbutiker eller på nätet, men det kan också finnas i välsorterade livsmedelsbutiker. Annars går det utmärkt att använda vanlig kakao, agavesirap och nötsmör. Cheesecaken blir minst lika god ändå, men kan då egentligen inte kallas för raw.

Raw cheesecake med fikon, apelsin & choklad
10 bitar
Tid: 60 minuter

Ingredienser

Botten
5 st torkade fikon, mjuka
0,5 dl cashewnötter, naturella
0,5 dl valnötter
0,5 st apelsin, rivet skal
1 krm salt
1 msk neutral kokosolja

Fyllning
1,5 dl blötlagda cashewnötter, naturella
1 st apelsin, saften
1 krm vaniljpulver
2 msk agavesirap, raw
2 msk neutral kokosolja

Chokladglasyr
0,75 dl neutral kokosolja
0,5 dl kakao, raw
2 msk agavesirap, raw
2 msk cashewnötssmör, raw

Till garnering
2-3 färska fikon

Gör så här
1. Förberedelse. Blötlägg cashewnötterna till fyllningen i 1 dl vatten. Låt stå i rumstemperatur 5-10 timmar eller över natten
2. Botten. Mixa cashewnötter och valnötter i matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en massa som håller ihop. Täck insidan av en avlång brödform, eller annan lämplig form, med plastfolie. Fördela massan i botten på formen och tryck ut till en jämnt lager.
3. Fyllning. Häll av vattnet från de blötlagda cashewnötterna. Mixa tålmodigt med de andra ingredienserna till en slät smet. Använd en kraftfull stavmixer eller blender för att få smeten riktigt len och slät, det tar några minuter och man kan behöva skrapa ner smeten emellanåt. Fördela över botten i formen och jämna till ytan. Ställ i frys att stelna ca 30 minuter.
4. Chokladglasyr. Mixa samman ingredienserna till glasyren och bred den över kakan. Låt stelna i frys. Låt cheesecaken tina en stund i rumstemperatur innan servering. Kakan är mäktig, skär den i mindre bitar och dekorera gärna med färska fikon eller apelsinskivor.

raw cheesecake med fikon

 

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.