Bröllopstårta – med gotländska jordgubbar, vispad pannacotta & vaniljbavaroise

Ett år har redan gått sedan jag gifte mig – årsdagen firades såklart med en bit av vår bröllopstårta! Det tog ett tag innan receptet blev nedskrivet, men här kommer det äntligen. Vi satsade på klassiska smaker som de flesta gillar – jordgubb och vanilj. Jordgubbssylt och jordgubbspannacotta gjorde jag på gotländska gubbar förstås, eftersom det var där bröllopet hölls! Bröllopstårtan vi åt för ett år sedan såg ungefär ut som den här, med liknande blommor i rosa toner för att matcha vårt färgtema. Kika in här om du vill se lite bilder från bröllopet!

Ett par av våra gäster var glutenallergiker, så jag gjorde tårtan helt glutenfri. Bottnarna är minst lika goda som klassiska tårtbottnar bakade på vete, men de är lite porösare och kan vara lite svåra att skära. Därför har jag tillsatt lite xantangummi, ett naturligt framställt förtjocknings- och stabiliseringsmedel, i smeten. Detta brukar nuförtiden vara ganska lätt att få tag på i välsorterade matbutiker eller på hälsokostaffärer. Man kan utesluta xantangummi i receptet, men då är risken att det blir svårare att dela bottnarna snyggt.

Receptet innehåller en del moment, men detta går utmärkt att dela upp i olika steg. Tårtbotten, jordgubbssylt, pannacotta och vaniljbavaroise förbereds helst dagen innan tårtan ska sättas ihop. Receptet räcker till en rätt så stor tårta, anpassa det efter de formar du har hemma. Det går förstås bra att istället göra två tårtor, kanske en lite större och en lite mindre.

Tips! Släng inte vaniljstängerna som blir över – använd dem för att göra ditt eget vaniljsocker!

Bröllopstårta
med gotländska jordgubbar, vispad pannacotta & vaniljbavaroise
1 stor tårta, ca 15 bitar
Tid: ca 2 timmar + kyltid & montering

Tårtbotten – glutenfri
4 ägg
180 g (2 dl) strösocker
80 g (1 dl) potatismjöl
55 g (1 dl) maizena
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk xantangummi

Jordgubbssylt
ca 1 dl av denna jordgubbssylt

Vispad jordgubbspannacotta
225 g jordgubbar, färska eller frysta
1/2 lime, saften
1,5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1 vaniljstång

Vaniljbavaroise
3 gelatinblad
2,25 dl mjölk 3%
45 g (0,5 dl) strösocker
1,5 vaniljstång
75 g (4-5  st) äggula
45 g (0,5 dl) strösocker
2,25 dl vispgrädde

Vit chokladfrosting
200 g vit choklad av god kvalitet
100 g normalsaltat smör, rumstempererat
120 g (2 dl) florsocker
200 g philadelphiaost

Till dekoration
ca 1/2 dl kokosflingor
ca 1 tsk bärpulver, ex jordgubb eller hallon (jag använde rödbetspulver och fick till en fin rosa färg)
Färska blommor

Gör så här

Tårtbotten – glutenfri
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, några minuter i maskin eller med elvisp.
3. Blanda samman potatismjöl, maizena, vanilj och xantangummi. Sikta ner detta i äggvispet och blanda väl men försiktigt, för att behålla luftigheten.
4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 22-24 centimeter i diameter. Häll smeten i formen och grädda ca 20-25 minuter. Prova med en sticka, det är viktigt att den kommer ut torr. Vänd kakan upp och ner på en plåt eller bricka med bakplåtspapper, på så vis får man en jämn och fin tårtbotten. Låt den kallna helt,  gärna över natten, innan den delas i 3 delar.

Jordgubbssylt 
Koka jordgubbssylt enligt detta recept och låt den kallna helt. Se till att koka sylten så att den blir relativt fast i konsistensen. Gör gärna ett test genom att lägga en matsked sylt på en tallrik och kyl ner den en liten stund i kylskåp eller frys. Dra ett streck genom sylten, flyter den inte ihop är den klar. Använd färska jordgubbar om det är säsong, annars frysta.

Vispad jordgubbspannacotta 
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten 10 minuter.
2. Koka ihop jordgubbarna med limesaften. Mixa och sila till en slät puré. Det ska bli ca 1,5 deciliter puré.
3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Hetta upp grädden tillsammans med strösocker, vaniljstång och frön. Ta av plattan från värmen när det börjar koka. Fiska upp vaniljstången och lägg i de uppblötta gelatinbladen. Rör så att de smälter och blanda sedan ner jordgubbspurén.
4. Häll upp pannacottan i en skål, plasta och låt stelna helt i kyl, några timmar eller över natten.

Vaniljbavaroise 
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och socker tillsammans med vaniljstång och frön. Ta av från plattan och fiska upp vaniljstången.
3. Vispa ihop äggulor och socker lätt. Häll den varma mjölken i äggblandningen under konstant vispning. Häll tillbaka i kastrullen. Sjud till 85 grader under omrörning. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt gelatinbladen och rör runt så att de smälter.
4. Sila blandningen genom en finmaskig sil. Kyl ner krämen, gärna i vattenbad, till ca 22 grader.
5. Vispa grädden lätt och vänd ner den i krämen. Täck med plastfilm och låt stå i kylskåp över natten. (Görs bavaroisen samma dag som tårtan sätts ihop, behövs ca 1 timme i kylskåp innan den stelnar och blir spritsbar.)

Vit chokladfrosting 
1. Smält chokladen försiktigt i micro,  Låt den svalna något.
2. Vispa smör och florsocker fluffigt i maskin eller med elvisp.
3. Tillsätt den smälta chokladen under lätt vispning. Blanda sist ner philadelphiaosten. Vispa samman till en fluffig kräm.

Det söta lilla brudparet på toppen glömdes faktiskt hemma förra året mitt i all bröllopsyra, men nu fick de fint pryda tårtan. Ett kärt arvegods – från 1947!

Sätt ihop tårtan

1. Dela tårtbottnen med ett vass kniv i 3 jämna delar. Lägg den första bottnen på en tårtbricka eller annat plant underlag som sedan är lätt att ställa in i frysen. Bred ut ca 1 dl jordgubbssylt i ett jämnt lager. Bred inte ut sylten riktigt ända ut i kanten, spara ca 1 centimeter, för att undvika att det blir kladdigt. Lägg på nästa botten.

2. Vispa upp den kylda jordgubbspannacottan, i maskin eller med elvisp, till en fluffig och spritsbar konsistens. Fyll en spritspåse med pannacottan och spritsa ut i ett jämnt lager på botten nummer två. Spritsa inte ända ut, spara ca 1,5 centimeter till kanten. Jämna till med en palett för att få en slät yta. Ställ in tårtan i frysen ca 30 minuter så att pannacottan stelnar till en aning.

3. Fyll en spritspåse med den kylda vaniljbavaroisen. Ta ut tårtan från frysen och spritsa ut fyllningen runtom och ovanpå pannacottan. Jämna till ytan och lägg på den översta bottnen. Stryk upp tårtan lätt med en palett, om det hamnat fyllning utanför, för att få en slät kant. Ställ åter in tårtan i frysen en stund för att stelna till.

4. Gör under tiden den vita chokladfrostingen. Ta ut tårtan från frysen och stryk upp den med ett tunt lager frosting uppe på och runtom kanterna. Ställ sedan in den igen i frysen, ca 30 minuter. Därefter stryks tårtan upp en sista gång med resterande frosting, i ett jämnt och fint lager.

5. Vill du göra ett fint mönster uppe på tårtan – använd baksidan av en liten sked och dra försiktigt cirklar utifrån och in.

6. Mixa ihop kokosflingor med bärpulver av valfri sort för att få en fin färg. Fäst dem med hjälp av en liten sked i underkant runtom tårtan. För försiktigt över tårtan på en ny tårtbricka och dekorera sedan med färska blommor!

print
Ylva

Recent Posts

Mot nya uppdrag (och nya goda bullar)!

Behöver du hjälp i din verksamhet - bageri, restaurang, café, kursgård eller konferensanläggning? Jag bakar…

55 år ago

Snällare bröd och bullar bakade med dinkel

De flesta som känner mig vet att jag gillar att baka med dinkelmjöl - ett…

55 år ago

Semmelglass

Semmelglass, eller ska jag kanske kalla detta recept för Glass-Semla? En riktigt glassig semla är…

55 år ago

Maskrossaft

Saft av ogräs? Ja det är faktiskt riktigt gott med maskrossaft! Lite pyssligt, men kul…

55 år ago

Pepparkakssandwich

Kul (och gott!) sätt att ta vara på pepparkakorna som brukar bli kvar i kakburken…

55 år ago

Vit chokladmoussetårta med citruscurd

Festfin tårta med smak av vit choklad, citrus och mandel. Tårtan är glutenfri, botten är…

55 år ago