Fikatips i Örebro

Förra helgen var jag med familjen i Örebro. Vi bodde en natt i ett mysigt familjerum på Clarion Hotel på Kungsgatan mitt i stan. Som vanligt när jag besöker andra städer tycker jag det är kul att spana in mysiga fikaställen och få lite inspiration. Så här kommer några tips om du ska åka till Örebro!  Jag fastnade för tre olika ställen, två av dem centralt belägna i centrum och ett i gulliga Wadköping.

På hotellrummet fanns jättesöta fåtöljer och säkert gott vin (men vi nöjde oss med en kopp kaffe…). Badrummet var snyggt kaklat i svart och vitt och en sådan kran som det satt på handfatet hade jag gärna haft hemma! I spjälsängen var det gulligt bäddat till den yngste familjemedlemmen men han var ändå inte särskilt nöjd där, utan ville hellre vara i den stora sköna sängen… Toppen att det fanns leksaker på rummet att låna!

 

Lill-Anna’s Bageri & Café var det fullt med folk! Här fikar man i mysig sekelskiftesmiljö och det märktes väl att det var ett populärt ställe. Vi kom med barnvagnen och en bebis däri som inte var helt nöjd, så vi bestämde oss för att inte försöka leta rätt på ett ledigt bord utan kikade bara in på alla deras godsaker. Budapesten såg ut att vara en riktig höjdare och småkakor fanns att köpa både styckvis och i förpackat i fina påsar. Vi köpte med oss deras goda knäckebröd med linfrön hem. Servicen var det heller inget fel på och det var inga som helst problem att få reda på ingredienserna i brödet när jag bad om det. Hit kommer vi tillbaka och hittar ett ledigt bord nästa gång vi besöker Örebro!

 

På söndagen tog jag en promenad till Stadsträdgården resturang & café som jag tyckte såg ganska anspråkslöst ut från utsidan och först hittade jag inte ingången. Men så fort jag klev in genom den blå dörren fastnade jag för stället! En grön oas som både jag och den lille i vagnen fascinerades av. Vem gillar inte att fika i omgiven av massa härliga växter?

Stadsträdgården är alltså ett gammalt växthus och i lokalen finns både restaurang och café. Här är det hemlagat och hembakt som gäller. I bageriet finns stenugn och där bakas förutom bröd även pizza. Man kan också köpa med sig marmelad och andra egengjorda produkter hem. Vi tog sikte på cafédelen och gången in dit kantades av fina gröna växter och tända ljus.

För en billig peng, under hundralappen, kan man här äta av en smarrig kakbuffé på söndagar. Cheesecake, biskvier, kokostoppar, kladdkaka och mycket annat gott. Tummen upp för flera olika allergivänliga alternativ! Vi kom tidigt och det var förvånansvärt lugnt, ett tag satt vi helt själva spanade på alla godsaker och fina växter. I anslutning till Stadsträdgårdens café och restaurang finns också en ekobutik. Det var tyvärr stängd på söndagar, annars hade jag gärna tittat in där.

Gillar du gröna växter och gott hembakt fika ska du absolut bege dig till Stadsträdgårdens restaurang & café – vi kommer definitivt tillbaka!

 

Efter besöket på Stadsträdgården tog jag en tur i regnet runt Örebro slott och promenerade sedan vidare in till mysiga Wadköping. Här känns det verkligen som om tiden stått stilla! Röda trähus och mysiga små butiker och bodar att titta in i.

 

Efter att ha spanat på fin inredning i en liten affär följde jag skylten där det stod ”Bageri” och hittade det otroligt fina Jeremiabageriet. Jag tittade in i den lilla charmiga brödbutiken och märkte snabbt att det här var ett ställe med bakverk av hög klass. Det var lite trångt att ta med vagnen in så den fick vänta utanför. Personalen var hjälpsam och trevlig och jag köpte med mig tre olika sorters chokladbollar. Den här gången hade jag tyvärr inte möjlighet att stanna och fika, men nästa gång kommer jag garanterat göra det! Då ska jag prova någon av de fina bakelser jag spanade på i kondisdisken. Det här bageriet får du inte missa om du besöker Wadköping!

 

På vägen tillbaka till hotellet regnade det fortfarande. Nästa gång vi besöker Örebro är det kanske vår och solsken och kanske blir det då fika på någon trevlig uteservering!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.