Lättsockrat äppelmos

Äppelleveranserna från vänner och familj fortsätter. Nu har även grannarna erbjudit oss äpplen. Så igår fick det bli en omgång lättsockrat äppelmos! Det här är ett snabbt och enkelt recept som inte innehåller något vanligt socker och inte heller askorbinsyra eller konserveringsmedel.

Många svenska äpplen är i sig ofta ganska söta, därför är det inte alltid nödvändigt med stora mängder socker i äppelmos för smakens skull. En hög andel socker i sylt eller mos förlänger dock hållbarheten. Osötat eller lättsötat mos ska därför frysas in om man inte äter upp det inom några dagar eller en vecka.
Det här moset är smaksatt med kanel och sötat med kokossocker och kan ätas med gott samvete till gröten på morgonen. Äppelmoset är också väldigt gott att äta som det är ihop med lite kall mjölk.

Tips! Vaniljstång är också gott att smaksätta äppelmoset med. Skrapa i så fall ur en vaniljstång och låt både frön och stång koka med i kastrullen. Kokossockret i receptet kan bytas ut mot honung eller agavesirap, eller förstås vanligt strösocker om man vill. Kom ihåg att smaka av, tillsätt inte all sötning på en gång.

äpple och kanel

Lättsockrat äppelmos
1 stor burk eller 2 lite mindre
Tid: 30 minuter

Ingredienser 
1 kg svenska äpplen
ca 2 liter kallt vatten
1/2 citron
1 dl vatten
1-2 kanelstänger
2-3 msk kokossocker

Gör så här
1. Fyll en kastrull med kallt vatten och pressa i saften från den halva citronen. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i mindre bitar och lägg dem efterhand i kastrullen med vatten för att undvika att de blir bruna.
2. Häll sedan bort vattnet som täcker äppelbitarna. Häll över 1 dl nytt vatten och lägg i 1 eller 2 kanelstänger. Låt småputtra på medelvärme tills äpplena blir mjuka och faller sönder, ca 20 minuter. Rör emellanåt så att det inte bränns vid.
3. Ta av kastrullen från plattan. Fiska upp kanelstängerna och mosa sönder äppelbitarna ordentligt med en ballongvisp eller liknande. Det gör förstås inget om det är lite små bitar kvar.
4. Rör ner kokossocker efter smak i det varma äppelmoset. Häll upp i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl eller frys in.

äppelmos på skedäppelmos i gröt

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.