Chokladbiskvier

Chokladbiskvier är lite pyssligt att baka men det är så klart värt besväret. De här biskvierna är fyllda med en smörkräm som är gjord på maräng. För att lyckas med den krävs rumstempererat smör och helst en termometer. Receptet räcker till ganska många biskvier och det går utmärkt att förbereda bottnarna med smörkrämen i förväg och förvara dem i frysen. Ta sedan fram efterhand och doppa så många biskvier som behövs. Eller doppa alla på samma gång om det vankas ett stort kalas! Blir det några över klarar de sig i kylen minst 1 vecka. Jag har gjort biskvierna små men det går förstås lika bra att göra lite större biskvier av detta recept. Kom ihåg att använda choklad av god kvalitet, jag använde Marabou mörk till mina biskvier. För att få ett snyggt resultat när man doppar biskvierna krävs en ganska stor mängd choklad. Det som blir över kan man låta stelna och använda en annan gång.

Chokladbiskvier är ett perfekt fika-alternativ för dem som inte tål gluten!

Tips! Det är fint att dekorera biskvierna med exempelvis guld- eller silverpärlor. Sätt i så fall på pärlorna precis innan chokladen hunnit stelna. När chokladen stelnat kan man om man vill måla på lite ätbar guldfärg på biskvierna, för att göra dem extra lyxiga! Ätbar guldfärg finns att köpa på nätet eller i välsorterade hobbyaffärer som säljer bakartiklar.

biskvibottnarchokladbiskvier

kaffe och biskvi

Chokladbiskvier
ca 40 små biskvier
Tid: 1 1/2 timme

Ingredienser

Biskvibottnar
250 g mandelmassa
125 g strösocker (knappt 1,5 dl)
60 g äggvita (ca 2 st)

Chokladsmörkräm 
90 g äggvita (ca 3 st)
1 tsk pressad citronsaft
125 g strösocker (knappt 1,5 dl)
250 g normalsaltat smör, rumsvarmt
100 g mörk choklad av god kvalitet
ev 1 msk starkt kaffe, kallt

Att doppa i 
400 g mörk choklad av god kvalitet
1 msk neutral olja

Gör så här 
1. Biskvibottnar. Sätt ugnen på 180 grader. Dela mandelmassan i mindre bitar och kör ett par varv i maskin med vinge. (Elvispens krokar funkar också bra.) Tillsätt sockret och blanda ihop ordentligt. Tillsätt äggvitan lite i taget samtidigt som maskinen går på låg växel. Blanda till en slät massa utan klumpar. Spritsa ut små runda biskvier, ungefär lika stora som enkronor, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 10 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på plåten.
2. Chokladsmörkräm. Vispa samman äggvita, citronsaft och socker i en rostfri bunke. Sätt den över ett kokande vattenbad. Vispa konstant tills sockret lösts upp och äggvitesmeten är ca 60-65 grader. Ta av bunken från vattenbadet och vispa marängen kall i maskin eller med elvisp. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget och vispa på ganska låg hastighet till en luftig smörkräm, det tar ca 5-10 minuter. Smält chokladen försiktigt i microvågsugn. Den ska hålla en temperatur på ca 50 grader. Häll chokladen i en tunn stråla ner i krämen och blanda ordentligt. Tillsätt eventuellt även en skvätt kallt kaffe.
3. Vänd de avsvalnade biskvibottnarna med den plana sidan upp. Fyll smörkrämen i en spritspåse med en slät tyll och spritsa en liten rund boll på varje botten. Låt stelna en stund i kylskåp eller frys.
4. Doppa biskvierna. Ta ut biskvierna från kyl eller frys och låt stå framme några minuter. Smält chokladen tillsammans med oljan försiktigt i microvågsugn. Doppa biskvierna med krämen nedåt. Skaka bort överflödig choklad. Sätt biskvierna på bakplåtspapper och låt stelna. Förvara biskvierna i kylskåp,

biskvier med guld
Chokladbiskvier dekorerade med guldpärlor och ätbar guldfärg
print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.