mazarintårta

Mazarintårta med jordgubbar

Klassisk sommartårta som uppskattas av de flesta. Helt klart en favorittårta i min familj! God till midsommar eller när helst annars på sommaren. Förstås allra godast med svenska solmogna jordgubbar.

Vaniljkrämen är hemkokt och förbereds helst kvällen före så att den hinner sätta sig. Mazarinmassan är gjord på egengjord mandelmassa, men det går bra att köpa färdig om man vill komma lättare undan. Tänk då på att använda mandelmassa som är av god kvalitet, den ska helst innehålla minst 50% mandel.

Den här tårtan innehåller inget vanligt mjöl och är ett perfekt glutenfritt alternativ till sommarfikat.

4881404

6146765

Mazarintårta med jordgubbar
1 stor tårta, 12-14 bitar
Tid: ca 1 timme

Ingredienser

Mazarinbotten
300 g mandelmassa, köpt eller egengjord
150 g smör, rumsvarmt
3 stora ägg
0,75 dl mandelmjöl
1 msk smör, till formen
0,5 dl mandelmjöl eller mandelspån, till formen

Fyllning & garnering
3 dl hemkokt vaniljkräm
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
ca 1 liter jordgubbar
ev. ett par blad citronmeliss

Gör så här 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mazarinbottnar. Blanda mandelmassan i hushållsassistent med vingen som insats. Det går också bra att använda elvispens krokar. Låt mandelmassa blandas en liten stund i maskinen, rör sedan ner smöret lite i taget. Detta för att undvika klumpar.
3. Blanda i äggen, ett i taget. Vänd till sist ner mandelmjölet, och låt massan bara gå ihop, den ska inte överarbetas.
4. Smörj en pajform med löstagbar kant med smör. Bröa med mandelmjöl eller krossade mandelspån. Fyll formen med mazarinmassan och bred ut den jämnt.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 20-25 minuter eller tills den blivit gyllene i färgen. Ta ut ur ugnen och låt svalna innan den försiktigt lossas från formen.
6. Fyllning & garnering. Bred ut en rejält lager vaniljkräm på den avsvalnade mazarinbotten. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret, bred ut över vaniljkrämen. Skölj och ansa jordgubbarna, dela dem i halvor och garnera tårtan med dessa. Dekorera gärna med ett par blad citronmeliss, jordgubbsblommor eller någon annan fin blomma.

5526570

print

2 kommentarer

  1. Den här ska jag prova till midsommar! Funderar på om jag kan göra även botten imorgon, alltså dagen innan, eller blir den torr då tror du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.