Categories: BullarTips & tricks

Perfekta bullar!

Det är inte mycket som slår en riktigt god bulle till kaffet, eller kanske ännu hellre till ett glas kall mjölk! Bullen ska vara mjuk och saftig och smaka rikligt av smör och socker. Men hur får man till den där perfekta bullen? Här kommer mina bästa bulltips inför Kanelbullens dag! (Och alla andra dagar på året när man vill äta goda bullar!)

Gott om tid. Först och främst – ha inte bråttom! Det tar sin tid att baka bullar. Börja i god tid på morgonen, eller allra helst kvällen innan genom att sätta en fördeg.

Smör. Använd riktigt smör och absolut inte margarin. Välj även de andra ingredienserna med omsorg och satsa på ett mjöl av god kvalitet. Använd kall mjölk som degvätska, men de övriga ingredienserna ska vara rumsvarma. Jästen ska vara av den ”blå” varianten. Bli inte lurad av den med röd text trots att det står att den passar särskilt bra för söta degar. Den ”röda” jästen skyndar på jäsningen helt i onödan, det är bättre med vanlig jäst och att låta jäsningen ta tid. Ju längre jästid, desto godare bullar.

Fördeg. Baka gärna med fördeg. Det vill säga – degvätska, jäst och cirka hälften av mjölet blandas först ihop och får sedan jäsa i lugn och ro en stund, innan de övriga ingredienserna blandas i. Fördegen kan gärna få stå i kylskåp över natten, men har man ont om tid kan det räcka med någon timme i rumstemperatur.

Knåda. Bearbeta degen länge och väl. I maskin kan man räkna med cirka 10-15 minuter, uppemot det dubbla kan behövas om man knådar för hand. Degen ska bli blank, elastisk och kännas lite fuktig. Det är viktigt att inte tillsätta mer mjöl i onödan, då får man torra bullar. Gör ett glutentest om du är osäker på ifall degen är färdig. Ta upp en bit deg och dra i den mellan fingrarna, den ska inte gå sönder. Man brukar säga att man ska kunna ”läsa tidningen” genom degen.

Fyllning. Gör gärna en fyllning, en ”remons” som det kallas på bagarspråk, som förutom smör innehåller mycket mandelmassa. Det ger god smak och saftiga bullar. Gör helst av allt din egen mandelmassa, det blir väldigt gott och är inte särskilt svårt. Här finns två olika sorters mandelmassa, en klassisk lite enklare variant och en lite lyxigare med marconamandel. Kom också ihåg att tillsätta en liten del mjöl i fyllningen, det binder upp och gör att fyllningen stannar kvar i bullen istället för att rinna ut på plåten. Det är också väldigt gott att fylla bullarna med hemkokt vaniljkräm. Viktigast av allt – snåla inte med fyllningen!

Snurra. Klassiska kanelsnäckor i all ära, men det är lättast att få till riktigt saftiga bullar genom att göra snurrade bullar. Försök att göra bullarna ungefär lika stora, så blir de jämnt gräddade i ugnen. Använd gärna en våg, omkring 70 gram per bulle tycker jag är lagom. Placera de snurrade bullarna i formar och man kan med fördel jäsa och grädda dem i en muffinsplåt, för att få fin höjd och saftigt inkråm.

Jäsa. Här gäller det att inte fuska. Bullarna måste få jäsa ordentligt, till minst dubbel storlek. Detta kan ta tid, beroende på hur kallt eller varmt det är där bullarna jäser. Lägg gärna plastfilm över bullarna istället för en kökshandduk, eller vänd en stor plastlåda upp och ner över plåten. Har man bråttom kan man ställa in plåten i en kall ugn, sätta på ugnslampan och längst ner hälla kokande vatten i en ugnsform. Stäng luckan och låt bullarna jäsa i ugnen, fukten som bildas kommer göra att jäsningsprocessen går lite snabbare.

Pensla. Pensla bullarna med ägg som rörts ut med en skvätt vatten och en nypa salt. Då får man en äggstrykning utan klumpar som är lätt att pensla tunt på bullarna.

Grädda. Grädda bullarna på ganska hög värme, 200-225 grader brukar vara lagom. Vakta dem noga, brända bullar är inte kul! Det brukar räcka med 6-7 minuters gräddningstid.

Sockerlag. När bullarna gräddats färdigt, pensla dem direkt med sockerlag för att få dem glansiga och extra hållbara och saftiga. Sockerlag kokas lätt ihop på lika delar socker och vatten. Man kan också hoppa över både äggstrykning och sockerlag, och istället pensla bullarna med smält smör när de kommit ut ur ugnen, för att sedan doppa dem i strösocker.

Visst blev du väl nu sugen på att baka riktigt goda bullar? Här finns ett par recept som kan varieras på olika vis: Kanelbullar, Sockrade vaniljsnäckor, Snurrade dinkelbullar med lemon curd och Kanelbulle XL

Lycka till med bullbaket och ha en riktigt god Kanelbullens dag!

print
Ylva

View Comments

Recent Posts

Mot nya uppdrag (och nya goda bullar)!

Behöver du hjälp i din verksamhet - bageri, restaurang, café, kursgård eller konferensanläggning? Jag bakar…

55 år ago

Snällare bröd och bullar bakade med dinkel

De flesta som känner mig vet att jag gillar att baka med dinkelmjöl - ett…

55 år ago

Semmelglass

Semmelglass, eller ska jag kanske kalla detta recept för Glass-Semla? En riktigt glassig semla är…

55 år ago

Maskrossaft

Saft av ogräs? Ja det är faktiskt riktigt gott med maskrossaft! Lite pyssligt, men kul…

55 år ago

Pepparkakssandwich

Kul (och gott!) sätt att ta vara på pepparkakorna som brukar bli kvar i kakburken…

55 år ago

Vit chokladmoussetårta med citruscurd

Festfin tårta med smak av vit choklad, citrus och mandel. Tårtan är glutenfri, botten är…

55 år ago