Lyxig mandelmassa på marconamandel

Att göra egen mandelmassa är inte svårt. Det enda som behövs är socker och mandel. Sedan kan mandelmassa göras på lite olika sätt. Man kan använda olika sorters mandel och olika sorters socker, beroende på vad man gillar och hur lyxig mandelmassa man vill göra. Mandeln kan rostas, skållas, blötläggas eller mixas direkt med sockret. Det ger lite olika smak och konsistens, man får testa sig fram till vad man tycker bäst om! Det gäller också att man har en matberedare som klarar av att mixa nötter. Har man inte det kan man istället göra mandelmassa på färdigt mandelmjöl och florsocker.

Här har jag använt en riktigt fin spansk mandel, marconamandel. Väldigt goda mandlar, de går enligt mitt tycke inte att jämföra med vanlig sötmandel. Dock kan det vara lite svårt att få tag på och de kostar en extra slant. Men det kan det vara värt om man vill fylla sina semlor eller bullar med supergod mandelfyllning! Mandeln har jag först rostat och sedan blötlagt i vatten över natten.

Tips! Mandelmassan är god att smaksätta! Exempelvis med vanilj, bittermandel, citron eller kardemumma. Ska man använda den som fyllning till semlor är det gott att tillsätta lite fint hackad mandel, gärna rostad.

Här är ett annat sätt att göra egen mandelmassa på!

Lyxig mandelmassa – på marconamandel
400 g
Tid: 25 minuter + tid för blötläggning

Ingredienser
200 g ekologiskt rörsocker (eller annat strösocker)
200 g marconamandlar utan skal (eller andra goda mandlar)
ev en skvätt vatten

Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader. Häll ut mandeln på en plåt och rosta i ugnen tills den blir gyllene i färgen, ca 10-15 minuter. Rör om en eller ett par gånger för att få mandlarna jämnt rostade. Låt kallna helt.
2. Lägg mandeln i en skål och häll över rikligt med rumstempererat vatten. Täck över med kökshandduk eller plast, men se till så att lite luft kommer in. Låt stå i rumstemperatur minst 7 timmar men helst över natten.
3. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj mandeln. Mät upp sockret och mixa tillsammans med mandeln i matberedare eller kraftig blender. Använd gärna pulsfunktionen och skrapa ner kanterna emellanåt. Mixa länge och väl tills sockret smälter och mandeln börjar släppa ifrån sig fett. Mixa till önskad konsistens, tillsätt eventuellt en liten skvätt vatten och du tycker det behövs.
4. Använd direkt eller plasta in och förvara i kylskåp. Då klarar den sig ungefär en vecka.

Mandelmassan är jättegod som semmelfyllning. Testa att använda den i det här receptet – mina bästa semlor!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.