bullar lemoncurd

Snurrade dinkelbullar med lemon curd

Vaniljfyllda, snurrade dinkelbullar med smak av syrlig lemon curd. Penslade med smält smör och doppade i strösocker. Bullarna bakas med fördeg och blir därför extra saftiga och goda, dessutom håller de sig mjuka längre. Tänk på att fördegen måste vila i kylskåp över natten.

Gör helst din egen lemon curd, det blir mycket godare! Om man vill kan man byta ut dinkelmjölet mot vanligt vetemjöl. Eventuellt behöver man i så fall tillsätta lite extra mjöl, eftersom dinkel suger åt sig mer vätska än vanligt vete.

Det här är en stor sats bullar och det går bra att frysa in dem när de är färdiggräddade. Men vänta i så fall med att pensla dem med smör. Ta fram ur frysen efterhand, låt tina och värm bullarna, pensla med smör och doppa dem i socker precis innan de ska serveras.

5559889

6614532

Snurrade dinkelbullar med lemon curd
36 bullar
Tid: ca 4 timmar

Ingredienser

Fördeg, dag 1
550 g siktat dinkelmjöl  (drygt 9 dl)
5 dl kall mjölk
25 g jäst

Bulldeg, dag 2
450-550 g siktat dinkelmjöl (8-9 dl)
200 g smör, rumsvarmt
2 ägg, rumsvarma
180 g strösocker (2 dl)
2 tsk salt
2 tsk kardemumma, nystött

Vaniljfyllning
200 g smör
180 g strösocker (2 dl)
4 msk vaniljsocker
4 msk potatismjöl

Smaksättning & garnering
4 dl lemon curd
ca 100 g smör, smält
ca 2 dl strösocker

Gör så här
1. Fördeg, dag 1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt mjölet och blanda väl. Plasta bunken och låt stå i kylskåp över natten.
2. Bulldeg, dag 2. Blanda samman alla ingredienser med fördegen (spara lite mjöl och tillsätt detta på slutet om det verkar behövas). Kör degen i maskin på medelhastighet ca 8-10 minuter. Degen kommer att vara ganska lös, men den ska sedan bli smidig och elastisk. Tillsätt en liten näve mjöl i slutet så släpper degen från bunkens kant. Täck bunken med plast eller bakduk och låt degen vila ca 30 minuter. Man kan också låta degen vila i kylskåpet ett par timmar och baka ut bullarna senare.
3. Vaniljfyllning. Gör under tiden vaniljfyllningen. Blanda samtliga ingredienser till en slät massa.
4. Baka ut till bullar. Skrapa ut degen på lätt mjölat bakbord och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en stor rektangel, ca 60×40 cm. Bred ut vaniljfyllningen i ett jämnt lager över degen. Gör ett treslag av degen genom att vika den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten, vik sedan den undre tredjedelen över. Kavla degen lätt och jämna till den. Dela den sedan i ett par centimeter breda remsor, använd kniv eller en slät sporre/pizzadelare. Det ska bli ca 18 remsor av varje rektangel.
Om degremsorna känns hårda och svåra att jobba med, kan man låta dem vila en stund på bakbordet. För att få till de snurrade bullarna, drar man lite försiktigt i remsorna, tvinnar dem och rullar ihop till ”snäckor”. Fäst ändarna undertill.
5. Låt jäsa. Lägg bullarna på bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek. Ha inte bråttom, räkna med ett par timmars jästid.
6. Fyllning. Fyll en spritspåse med lemon curd och fördela krämen i mitten på varje bulle. Se till så att krämen hamnar i en fördjupning på bullen, men tryck försiktigt för att inte förstöra jäsningen.
7. Grädda. Värm ugnen till 200 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de är genomgräddade och fått fin färg. Låt svalna något. Pensla med smält smör och doppa i strösocker.

9016621

 

 

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.