kalljasta-ostfrallor

Kalljästa ostfrallor

De här ljusa, luftiga frallorna är bakade på siktat dinkelmjöl. Förbered degen på kvällen, jäs frallorna i kylskåp över natten och grädda dem på morgonen därpå. Perfekt till en härlig helgfrukost. Frallorna är också jättegoda att göra utflyktsmackor av. Jag gillar att fylla dem med brieost och salami.

Frallorna penslas lätt med vatten och doppas i riven ost. Välj någon ost du gillar, gärna en smakrik sort.
Dinkelmjölet kan bytas ut mot vanligt vetemjöl.

5499141
Kalljästa ostfrallor
10 frallor
Tid: 90 minuter + jäsning över natten

Ingredienser
2,5 dl kallt vatten
12,5 g jäst (1/4 paket)
360 g dinkelmjöl , siktat (6 dl)
2 msk rapsolja eller annan neutral olja
2 tsk honung, flytande
1 tsk salt
2 dl riven ost, smakrik

Gör så här
1. På kvällen. Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt mjöl, olja och honung. Kör på medelhastighet i maskin 6-8 minuter. Tillsätt saltet och låt degen gå ytterligare 2 minuter i maskinen. Täck bunken med plastfilm eller bakduk och låt degen jäsa 45-60 minuter till ungefär dubbel storlek.
2. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Degen är ganska lös, hantera den varsamt med mjölade händer. Forma till bullar genom att försiktigt ta tag i kanterna på degbitarna och föra dem in mot mitten. Nyp ihop och vänd sedan skarven nedåt. På så vis får du en rund fralla med spänst i, utan att bearbeta degen för mycket.
3. Pensla ovansidan på frallorna lätt med vatten och doppa i riven ost. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under plast eller bakduk i kylskåp över natten, 8-10 timmar.
4. På morgonen. Sätt ugnen på 250 grader. Placera samtidigt en oöm plåt längst ner. När ugnen är varm, ta ut plåten med frallor från kylskåpet och strö eventuellt över lite extra ost. Sätt in plåten i mitten av ugnen och kasta in några isbitar på den heta plåten längst ner. Stäng ugnsluckan snabbt och sänk värmen till 225 grader. Grädda frallorna 10-12 minuter. Se upp så att osten inte bränns!
5. Servera frallorna nygräddade till en härlig helgfrukost eller låt dem svalna och gör goda mackor till utflykten; fyll dem med krispig sallad, brieost och salami eller något annat gott pålägg!

4851007

print

2 kommentarer

  1. Så goda! Har bakat de här tre gånger nu och blir supergott varje gång. Nackdel är att jag trycker i mig alldeles för många nygräddade på en gång. Nom Nom Nom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.