Syrensaft

Annorlunda och väldigt god saft gjord på lila syrenblommor och citron. Skynda dig ut och plocka ett gäng blomklasar så kan du njuta av den här härliga saften senare på året när sommaren känns långt borta. Saften är väldigt enkel att göra, även om det är lite pillrigt att plocka bort blombladen. Socker och vatten kokas upp och hälls över blomblad och citron som sedan får stå och dra på en mörk och sval plats några dagar.

Ju mörkare blommor man använder desto mer färg får saften. Jag använde lila bondsyren i lite olika nyanser och fick en saft som utspädd blev svagt rosalila i färgen. Det går lika bra att göra saft på vita syrenblommor, men då får man klara sig utan den fina färgen.

Det finns lite olika sätt att göra syrensaft på. I det här receptet används varken citronsyra eller konserveringsmedel. Hållbarheten är därför bara någon vecka i kylskåp, men fryser man in saften håller den flera månader. Frys in den i plastlådor eller i små pet-flaskor. Tänk på att inte fylla riktigt ända upp eftersom saften expanderar lite i frysen.

Är du sugen på fler enkla recept på saft? Här finns två olika varianter med rabarber och fläder, Fläder-& rabarbersaft och Fläderblomssaft.

Tips! Tycker du om vanilj? Prova att låta en urskrapad vaniljstång koka med i sockerlagen! Det är även gott att skiva upp ett par rabarbersjälkar och blanda med blombladen.

Syrenssaft 
Knappt 2 liter outspädd saft
Tid: 15 minuter + tid för att plocka blommor och låta saften stå och dra

Ingredienser
25-30 klasar lila bondsyren
5 ekologiska citroner, saft och rivet skal
1 liter vatten
1 kg strösocker

Gör så här
1. Skaka bort eventuella kryp från blomklasarna och skölj dem eventuellt. Lägg dem på ett ljust underlag så ser du krypen som ramlar ur. Plocka bort blommorna. Det är viktigt att inga stjälkar och blad kommer med, det är bara de små blommorna som ger den goda smaken. Lägg blommorna i en stor skål eller gryta.
2. Tvätta citronerna och finriv skalet. Var noggrann så att det beska vita inte kommer med. Blanda citronskalet med blommorna och pressa över citronsaften.
3. Mät upp vatten och socker i en kastrull. Koka upp till en sockerlag och häll detta över blomblandningen. Rör om och låt svalna. Låt saften stå och dra i kylskåp eller på annat svalt ställe i 4-5 dagar. Rör gärna om då och då.
4. Sila saften och häll upp i rengjorda flaskor eller i plastburkar. Förvara i kylskåp eller frys in.
5. Späd saften efter eget tycke och smak, 1 + 4 brukar vara lagom.

Ju mörkare blommor desto mer färg får saften. Jag älskar rosa och blev helt klart nöjd med färgen på min utspädda saft!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.