Brysselkex med smak av syren

En klassisk brysselkaka är ju en favorit i sig bland småkakor. Här blir de lite extra lyxiga när jag piffar upp dem med smak och lila färg av syren – en superfin liten kaka till kafferepet i sommar!

Det går utmärkt att göra kakdegen färdig, rulla ut till längder och sedan förvara dessa i frysen. Ta fram och låt tina något innan du skär i 1/2 centimeter tjocka skivor för att sedan grädda. Perfekt om man inte vill baka alla kakor på samma gång och njuta av nygräddade kakor vid fler än ett tillfälle. Tänk på att inte grädda kakorna för hårt, de ska knappt få någon färg, bara lite undertill. Jag gräddade mina lite väl kort tid, men fikasällskapet tyckte de var godare än vanligt när de kändes lite mjuka i mitten, så det visade sig vara en hit!

Syrensocker gör man enkelt med vanligt strösocker och syrenblommor – titta in här!  Till det här receptet hade jag inget färdigt torkat syrensocker utan mixade ihop socker och blommor strax innan jag använde det i kakdegen. Det går bra vilket som.

Tips! Självklart blir kakorna jättegoda även utan syrensocker. Använd enbart vanligt strösocker eller smaksätt det på annat vis, till exempel med finrivet skal av lime eller citron. Eller varför inte baka kakorna med lavendelsocker lite senare i sommar!

Brysselkex med smak av syren
30-35 kakor
Tid: 30 minuter

Ingredienser  
90 g (1 dl) syrensocker eller strösocker mixat med en näve syrenblommor
200 g smör, rumsvarmt
250 g (drygt 4 dl) vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
2 tsk vaniljsocker, gärna hemgjort

Att rulla i
1-2 dl syrensocker eller strösocker mixat med syrenblommor
ev 1 tsk blåbärspulver


Gör så här

1. Börja med sockret om du inte råkar ha färdigt syrensocker hemma. Mixa strösocker och valfri mängd syrenblommor (ca 1-2 deciliter små blommor) i matberedare. Smaka gärna på sockret och tillsätt eventuellt mer blommor. Ta undan 1 deciliter socker till själva kakdegen. Tillsätt ca 1 tsk blåbärspulver i resten av sockret och mixa ihop för att få en fin färg. Strö ut på en lite större tallrik eller en bricka för att sedan kunna rulla kaklängderna i sockret.
2. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg, för hand eller i maskin. Överarbeta inte degen. Den ska bara gå ihop tillräckligt för att kunna formas till längder.
3. Dela degen i två bitar och forma dessa till runda längder. Rulla dessa i det lila sockret. Hjälp till med händerna så att sockret fastnar ordentligt.
4. Lägg kaklängderna i kylskåpet en timme innan du skär dem i 1/2 centimeter tjocka skivor. Värm ugnen till 175 grader och grädda kakorna omkring 1o minuter. De ska knappt få någon färg, så vakta dem noga. Låt kakorna svalna på plåten.

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.