Dalahelg

Förra veckan tog jag tåget norrut för att hälsa på min kompis uppe i Dalarna. Det blev promenader och flera fikapauser under helgen!

 

På väg upp till Älvdalen stannade vi på Fricks konditori i Rättvik. Ett klassiskt konditori med mysig inredning och välfylld kakdisk. Här är det inga problem att beställa gott fika även om man har någon allergi eller matintolerans. Det erbjuds flera olika alternativ för den som inte tål gluten, är laktosintolerant eller vill fika på något med mindre socker. Jag testade deras goda gi-macka med salami & brieost.

 

 

I mysiga Älvdalen var det höstfina färger på träden. Ganska ruggigt och kyligt väder och därmed perfekt för en fika på byns café – Morins konditori.

 

På enkla men trevliga Morins konditori kan man både fika och spela på trav. Det goda kaffet kommer från Guldrutans rosteri och jag köpte förstås med mig en fin burk hem! Till kaffet blev det en god klassisk chokladboll med pärlsocker. När jag själv bakar chokladbollar blir det ofta lite nyttigare varianter, som de här: nyttiga chokladbollar eller chokladbollar – fria fån gluten, mjölk & socker.

 

Några solglimtar blev det under helgen och många fina vyer på våra promenader. Mellan cafébesöken och promenaderna hann vi även med att baka en höstig pumpapaj gjord på rostad pumpapuré, ett måste så här års! Pumpapaj, som är en amerikansk efterrätt, hittas tyvärr sällan ute på konditorier. Den är härligt kryddig och smakar lite som krämig pepparkaka, jättegod att servera med kanelgrädde till. Här finner du receptet på min pumpapaj.

Amerikansk pumpapaj

 

 

Innan hemfärden till Stockholm blev det ett stopp på Siljans konditori i Leksand. God lunchbuffé, smarriga tårtor och många olika sorters kakor och skorpor packade i fina påsar att köpa med sig hem. Den goda hösttårtan som vi åt efter lunchen bestod av en kokos-& mandelbotten med vaniljmousse kryddad med kanel. I mitten en curd gjord på äpplen.

Efter en lugn hösthelg i Dalarna kom jag hem till storstan igen med ny inspiration till goda bakverk. Jag ska definitivt testa att koka curd på höstens äpplen, som man hade gjort på Siljans konditori!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.