Mörk chokladglass

Det här är en riktigt god glass för dig som gillar mörk choklad. Gi-vänlig dessutom! Glassen har en kraftig chokladsmak och är sötad med honung och björksocker. Björksocker, eller xylitol som det även kallas, är ett lite hälsosammare alternativ till vanligt socker och hittas i välsorterade mataffärer. Det finns även i hälsokostaffärer eller går bra att beställa på nätet. Björksocker har ett väldigt lågt gi-värde och upplevs nästan lite sötare än vanligt socker. Jag tycker det är ett bra alternativ till vanligt socker och använder det ofta när jag gör sockerfria desserter.

Tips! Bryr du dig inte om socker och kolhydrater? Då går det utmärkt att byta ut björksockret mot vanligt socker!

Mörk chokladglass 
6 portioner
Tid: 20 minuter + frystid

Ingredienser 
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3%
1 msk honung
1/2 vaniljstång, urskrapad
5 äggulor
0,5 dl björksocker
125 g mörk choklad 70%, finhackad

ev grovt hackad choklad till servering

Gör så här 
1. Koka upp grädde, mjölk, honung, vaniljstång och frön i en kastrull. Ställ åt sidan och låt stå och dra ca 10 minuter innan vaniljstången fiskas upp.
2. Vispa äggulor och björksocker fluffigt, ett par minuter med elvisp. Häll den varma gräddmjölken över ägguleblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda några minuter till en kräm, under kraftig omrörning. Använd helst en termometer, krämen ska uppnå 85 grader.
3. Blanda den finhackade chokladen med den varma krämen, rör tills chokladen smält.
4. Kyl krämen ordentligt, gärna till nästa dag. Kör den kylda krämen, som är ganska fast i konsistensen, i glassmaskin enligt anvisningar. Har du ingen glassmaskin? Frys in krämen direkt när den svalnat, rör om var 20:e minut för att få en jämn och fin konsistens. Beräknad frystid blir då ungefär 3-4 timmar.
5. Om du förvarat glassen en längre tid i frysen innan den ska serveras, ta då ut den en stund innan för att tina lite, den är ganska hård. Toppa eventuellt med några bitar choklad vid servering!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.