Nyponsoppa på torkade nypon

Hemgjord nyponsoppa med lättvispad grädde och knapriga mandelbiskvier – ett väldigt gott barndomsminne! Den här soppan är gjord på torkade, egenplockade nypon och innebär en del pyssel, men det är värt besväret! Så här torkade jag mina nypon.

Här finns recept på mandelbiskvier. Gör gärna en stor omgång när du ändå är i farten. De klarar sig fint i skafferiet några veckor och går bra att frysa in. De kan även användas som bottnar till goda chokladbiskvier!

Tips! Justera mängden socker beroende på hur söt soppa du vill ha. För extra god smak – låt en vaniljstång eller en kanelstång koka med i kastrullen tillsammans med nyponen!

Nyponsoppa på torkade nypon
Drygt 1 liter nyponsoppa
Tid: 1 timme + tid för blötläggning

Ingredienser
1 ½ l vatten
5 dl hela torkade nypon
1 – 1 ½ dl råsocker
1-2 msk potatismjöl

Gör så här
1. Koka upp hälften av vattnet och häll över nyponen. Låt nyponen ligga i blöt ett par timmar. Koka dem sedan mjuka i samma vatten, ca 30 minuter.
2. Mixa de mjuka nyponen med stavmixer eller i matberedare och sila till en puré genom  en finmaskig sil. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten om de mixade nyponen är svåra att sila.
3. Rör ihop nyponpuré, socker och resten av vattnet i en kastrull. Hetta upp soppan och tillsätt sedan potatismjöl utspätt med lite vatten, i en tunn stråle under omrörning. Värm upp soppan tills första bubblan syns och ta sedan av kastrullen från värmen.
4. Servera nyponsoppan ljummen med lättvispad grädde och mandelbiskvier.

Här hittas en annan god soppa med mandelbiskvier – Rabarbersoppa med kardemummaglass & mandelbiskvier

print

2 kommentarer

  1. Hej, är det av särskild anledning som du torkar nyponen först eller kan en göra puré på de färska nyponen och förvara i frysen?

    • Hej! Det går ju toppen att göra puré av nyponen direkt! Själv brukar jag få lite ont om plats i frysen till slut, så av den anledningen kan det vara bra med torkade nypon 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.