Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg är inte särskilt svårt att göra själv, men den behöver några dagar på sig i kylskåp för att mogna till. Har man bråttom kan man använda degen redan efter ett dygn, men den blir bara godare av att få ligga längre i kylen, då hinner smakerna utvecklas ordentligt. Den här degen är gjord på dinkelmjöl och räcker till många goda pepparkakor, lagom kryddiga och härligt knapriga.

Tänk på att smör- och sockerblandningen måste svalna helt innan mjölet tillsätts. Häll gärna över blandningen i en sval bunke och ställ på kall plats så går det lite fortare. Mjölmängden kan behöva justeras något beroende på vilket sorts mjöl man använder, men kom ihåg att degen ska vara rätt så kladdig när den blandats ihop.

I receptet har jag använt färdigmald kanel och ingefära, men kardemumma och kryddnejlika har jag mortlat själv, det blir helt enkelt godare. I år tillsatte jag även en tesked malda pomeransskal i kryddblandningen, välj själv hur du vill göra! Har du gjort egen pepparkakskrydda? Då blir det lagom med ungefär 3 matskedar av den i degen.
Degen passar lika bra till små pepparkakor som till stora hjärtan att hänga i fönstret och till pepparkakshus.

Pepparkaksdeg 
Ca 2 kg deg som räcker till många pepparkakor!
Tid: 1 timme + kyltid

Ingredienser 
490 g (3,5 dl) ljus sirap
250 g (2,75 dl) strösocker
250 g smör
1 dl vispgrädde
1,5 msk kanel, mald
1 msk ingefära, mald
1,5 tsk kardemumma, nystött
1,5 tsk kryddnejlika, mald
(ev 1 tsk pomerans, mald)
0,5 msk bikarbonat
800-900 g (ca 14-15 dl) siktat dinkelmjöl eller vetemjöl

Gör så här
1. Mät upp sirap och socker i en kastrull. Koka ihop och dra kastrullen åt sidan när sockret lösts upp ordentligt.
2. Blanda ner smöret delat i mindre bitar, vispgrädde och kryddor. Rör till smöret smälter och låt sedan blandningen kallna.
3. Blanda bikarbonat noggrant med mjöl och tillsätt lite i taget i den avsvalnade smörblandningen. Rör ihop till en kladdig deg.
4. Skrapa ut degen ur bunken och knåda ihop den med lätt mjölade händer. Dela degen i två bitar och linda in i plastfolie.
5. Låt degen vila i kylskåp åtminstone ett dygn, gärna några dagar, innan den kavlas ut till pepparkakor.

Baka ut till pepparkakor 
1. Ta ut degen en liten stund innan utbakning om den känns väldigt hård, men den ska kavlas ut när den fortfarande är kall. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut degen tunt.
2. Stansa ut kakor med pepparkaksformar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Ta gärna en palett eller stekspade till hjälp.
3. Värm ugnen till 180 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5-7 minuter, beroende på tjocklek. Vakta noga så att de inte bränns. Låt svalna på plåten.
4. Förvara pepparkakorna i tätslutande burk.

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.