Små körsbärspajer

Nästa vecka är det Alla hjärtans dag! Bjud någon du tycker om på de här små mördegspajerna fyllda med hemkokt vaniljkräm och söta körsbär. Spröda och goda och serveras med vaniljsås vid sidan av.

Förbered gärna vaniljkrämen dagen innan. Ungefär halva satsen vaniljkräm går åt till att fylla pajerna med, resten gör man en god vaniljsås av som serveras till. Även mördegen kan med fördel förberedas någon dag i förväg, då den behöver kylas ner innan den kavlas ut. Jag har använt små veckade kakformar till pajerna. Har du inga liknande formar, finns det enkla aluminiumformar att köpa i affären. Leta bland bakartiklarna. Man kan även använda små ugnsfasta portionsformar att grädda pajerna i.

Tips! Byt ut körsbären mot några andra bär du gillar, som jordgubbar, hallon eller björnbär.

Små körsbärspajer
16 pajer
Tid: 2 timmar

Ingredienser 

Mördeg 
300 g vetemjöl (5 dl)
200 g smör
100 g florsocker (drygt 1,5 dl)
1 ägg

Fyllning 
2 dl hemkokt vaniljkräm (halv sats)
250 g frysta körsbär
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl

smör till formarna

Till servering 
2 dl hemkokt vaniljkräm (halv sats)
0,5-1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
florsocker att pudra pajerna med

Gör så här 
1. Mördeg.  Dela smöret i mindre bitar. Blanda alla ingredienser i maskin eller för hand till en deg. Överarbeta inte degen, den ska bara gå ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp minst 30 minuter.
2. Kavla ut hälften av degen tunt, 2-3 millimeter. Stansa ut rundlar i lämplig storlek med ett runt kakmått eller ett glas. Smörj formarna noggrant med smör. Tryck ut mördegen i formarna och jämna till kanterna.
3. Fyllning. Fördela en liten klick vaniljkräm i varje form. Halvtina körsbären och dela dem i mindre bitar, blanda med strösocker och potatismjöl. Fördela bären över vaniljkrämen i formarna.
4. Kavla ut resten av degen och stansa ut runda lock till pajerna. Tryck ut ett litet hjärta med hjälp av ett litet kakmått i mitten på varje lock, eller använd en kniv och skär till ett hjärta på fri hand. Lägg locken över körsbären och tryck till längs formarnas kanter.
5. Värm ugnen till 175 grader. Grädda pajerna gyllene, 15-20 minuter. Låt svalna innan de lossas från formarna.
6. Till servering. Vispa ihop den resterande vaniljkrämen med mjölk till lagom konsistens och du får en god vaniljsås. Om man vill kan man även blanda ner lite lättvispad grädde för en fluffigare konsistens. Pudra pajerna med florsocker och servera dem med vaniljsåsen!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.