Syrensirap

Skynda dig ut och plocka syrener innan de blommat färdigt för i år! Jag hittade ett par fina blommande buskar på promenaden idag och fick med mig ett par lila blomklasar hem. Av dem gjorde jag den här goda syrensirapen som passar till att ringla över pannkakor, som tillbehör till glass eller varför inte blanda drinkar på den i sommar?

Jag har använt glukos i sirapen för att undvika att den kristalliseras. Man ska också vara noga med att inte röra i onödan i sirapen när den kokas, det kan göra att den sockrar sig. För att få till den riktigt lila färgen har jag tillsatt några blåbär när sirapen kokas. Hittar man inga lila syrener går det lika bra med vita, tillsätt något extra blåbär om du vill ha starkare lila färg på sirapen.

Häll upp sirapen på väl rengjorda flaskor och förvara den mörkt och svalt, jag förvarar min sirap i kylskåpet.

Syrensirap
ca 1/2 liter
Tid: 20 minuter

Ingredienser
2 dl vatten
4 dl strösocker
2 msk glukossirap
2 dl lila syrenblommor (bondsyren)
5-6 frysta blåbär

Gör så här 
1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Låt koka någon minut och dra sedan kastrullen från plattan.
2. Skölj klasar av syren noggrant och plocka bort blommorna. Se till så att inga små stjälkar kommer med, de kan göra sirapen besk i smaken.
3. Tillsätt syrenblommor, glukossirap och blåbär i den uppkokade sockerlagen. Hetta upp igen och låt småputtra till sirapsliknande konsistens, 10-15 minuter på medelvärme, utan att röra i den. Det ska bli en ganska tunn sirap, inte riktigt lika trögflytande som vanlig sirap.
4. Sila sirapen genom en finmaskig sil och häll upp i en väl rengjord, varm glasflaska. Låt svalna helt och förvara sedan i kylskåp.

print

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.