Syrensocker

Nu blommar syrenen och sommaren har verkligen kommit igång på allvar! Syrenblommorna är inte bara vackra och luktar gott, de är ätbara också. Superfina att dekorera tårtor och bakverk med. Man kan även använda blommorna i bakning på olika vis. Ett enkelt sätt att ta vara på blommorna är att göra syrensocker. Byt ut det vanliga sockret i en klassisk kakdeg mot syrensocker och du får härliga syrenkakor. Använd det i en glassmet för att göra syrenglass, i teet på morgonen eller strö det över jordgubbarna till efterrätten.

Sockret tar inte många minuter att blanda ihop, men det behöver stå och dra ett par veckor innan det används. Blommorna torkar då och blir lite tråkiga i färgen, sila bort dem med hjälp av ett durkslag om du inte vill ha dem kvar.

Tips! Syrensocker i en fin burk blir en perfekt ”gå bort-present” i sommar!

Syrensocker
1 burk
Tid: 10 minuter+torktid

Ingredienser
5 dl strösocker
4-5 klasar lila bondsyren

Gör så här
1. Skölj blomklasarna och plocka bort blommorna. Lägg dem på hushållspapper och låt torka ordentligt. Se till så att inga små kryp finns kvar.
2. Varva strösocker och syrenblommor i en burk. Sätt på locket och låt stå svalt i minst en vecka, gärna två, för att dra åt sig ordentligt av syrendoften. Skaka gärna burken då och då.
3. Rör runt i sockret och sila det genom ett durkslag för att få bort de torkade blommorna och eventuella klumpar. Förvara sockret i en burk med lock.


print

3 kommentarer

    • Hej! Det går bra att ha kvar blommorna, men de tappar färg och kan se lite tråkiga ut. Det går även bra att mixa eller mortla sockret med de torkade blommorna, om man vill det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.