Prinsesstårta

En favorittårta för många! Med ett rejält lager hemgjord vaniljkräm och färska hallon mellan bottnarna blir den riktigt god. Självklart är även tårtbottnarna hembakade. Satsa på en god och ganska fast hallonsylt, koka gärna din egen!

Använd helst marsipan som man kavlar ut själv, ca 500 gram är lagom mängd. För att få till en snygg och jämn tårta behöver man nämligen kavla ut en ganska stor bit marsipan. De färdigkavlade marsipanlocken som finns att köpa på rulle är lite för små för en så här stor tårta. Man får räkna med lite spill, men marsipanen som blir över går bra att plasta in och spara till en annan gång. Och skär gärna ut några marsipanblad att dekorera tårtan med, jag pudrade mina med lite ätbart guldpulver.

Det går jättebra att förbereda vaniljkräm och tårtbottnar dagen innan, då hinner krämen sätta sig och bottnarna är lättare att dela när de inte är helt nygräddade. Blir det vaniljkräm över? Den klarar sig ungefär en vecka i kylen, blanda upp den med vispad grädde och servera till en god paj – den här till exempel!

Tips! Vill man inte göra en egen marsipanros går det lika bra med en levande blomma, det är minst lika fint! På många bagerier kan man också köpa marispanrosor i olika färger styckvis.

Prinsesstårta
1 stor tårta, 12-14 bitar
Tid: totalt ca 2 timmar

Ingredienser

Tårtbotten
1 tårtbotten, delad i 3 delar

Fyllning 
1 dl god hallonsylt
ca 1 dl färska hallon
ca 2,5 dl vaniljkräm
6 dl vispgrädde
1-2 tsk strösocker
500 g marsipan i valfri färg

Till dekoration
Florsocker
Marsipanros

Gör så här
1. Gör en tårtbotten enligt receptet och låt den sedan kallna ordentligt, gärna ett par timmar eller över natten. Den går också utmärkt att frysa in om man vill vara ute i god tid med att förbereda tårtan.
2. Koka vaniljkrämen och kyl ner den snabbt, exempelvis i kallt vattenbad, då håller den bättre. Förbered gärna krämen dagen innan tårtan ska fyllas, då hinner krämen sätta sig ordentligt och får en bra konsistens.
3. Sätt ihop tårtan. Se nedan.

Sätt ihop tårtan 
1. Dela tårtbottnen i 3 delar, använd en vass tandad kniv. Lägg gärna den första bottnen direkt på en tårtbricka eller på ett plant tårtfat, så slipper man lyfta på tårtan när den är klar. För att undvika att det blir alltför kladdigt, kan man om man vill klippa till remsor av bakplåtspapper och sticka in under tårtbottnen. Låt pappret sticka fram så att tårtbrickan täcks. När man är helt klar med tårtan, dras pappret enkelt bort.
2. Bred ut ett tunt lager fast hallonsylt på den understa bottnen och lägg på en näve hallon delade på hälften. Lägg på botten nummer två.
3. Bred, eller allra helst, spritsa ut vaniljkrämen i ett jämnt lager. Spritsa inte riktigt ända ut i kanten, spara ca 1 cm utan kräm.
4. Vispa upp grädden tillsammans med någon tesked strösocker. Vispa den fast, men inte allt för hårt, den ska fortfarande vara fluffig. Lägg 3/4 av grädden på vaniljkrämen och stryk ut den lite kupolformad med hjälp av en palett eller en slickepott.
5. Lägg på den tredje och sista bottnen och stryk upp tårtan tunt med den resterande grädden.
6. Kavla ut marsipanen tunt och jämnt, 2-3 millimeter är lagom tjocklek. Pudra gärna lite florsocker på bakbordet först, så att den inte fastnar. Lyft varsamt upp marsipanen och lägg den över tårtan, jämna till försiktigt med handflatan. Dra lite lätt i kanterna för att få den jämn runt om tårtan, tryck efter hand till med nedre delen av handen. Skär bort den överflödiga marsipanen med paletten eller en liten vass kniv. Lyft upp tårtan med hjälp av en palett och lägg över den på en bricka. Har du istället satt ihop tårtan direkt på ett tårtfat eller en bricka, torka i så fall bort grädde och smulor som fastnat med hjälp av lite papper.
7. Pudra tårtan med florsocker och dekorera tårtan med en marsipanros!

Sugen på att baka fler klassiska tårtor? Här finns recept på Schwarzwaldtårta och Gräddtårta!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.