Romrussinglass

För att få till en riktigt god glass krävs lite framförhållning och helst en glassmaskin, annars är det svårt att få till den perfekta konsistensen. Glassen förbereds med fördel dagen innan den körs i maskinen, eftersom glassmeten ska vara helt nedkyld innan den fryses ner. Ju längre glassmeten får stå och dra i kylen, desto bättre utvecklas smakerna, ett dygn är lagom!

Välj gärna en god mörk rom att blötlägga russinen i, de ska helst ligga och dra i vätskan minst ett dygn, gärna två. Chokladen är ”pricken över i” i den här glassen tycker jag, men den går självklart att utesluta.

Tips! Har du ingen glassmaskin? Testa då att göra parfait eller semifreddo, till det krävs ingen maskin. Här finns två goda recept: Parfait med kola, choklad & maräng och Semifreddo med vit choklad & hallon.


Romrussinglass
6 portioner, ca 1 liter glass
Tid: 40 minuter + kyl-& frystid

Ingredienser

Vaniljglass
1 vaniljstång
3 dl mjölk 3%
3 dl vispgrädde
1 msk glykos
5 äggulor
1 dl strösocker

Smaksättning
ca 1 dl russin
0,5 dl god rom
1,5 dl hackad mörk choklad


Gör så här  

1. Börja med att blötlägga russinen i rom. Låt stå och dra i kylskåp minst ett dygn.
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, glykos, vaniljstång och frön i en kastrull. Ta av från plattan och låt mjölkblandningen stå och dra ca 10 minuter.
3. Vispa äggulor och socker riktigt luftigt, med elvisp eller i maskin. Fiska upp vaniljstången ur mjölkblandningen och häll den över äggulorna under vispning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
4. Sjud blandningen under kraftig omrörning tills den börjar tjockna, den ska inte koka. Använd gärna en termometer, blandningen ska uppnå 84-85 grader.
5. Ta av kastrullen från värmen och häll upp glassmeten i en sval bunke. Täck med plastfolie direkt mot glassmeten och låt stå i kylskåp till dagen därpå, helst ett dygn för bäst resultat.
6. Kör den kylda glassmeten i glassmaskin enligt dess anvisningar. När glassen är nästintill klar, tillsätt de romdränkta russinen och den hackade chokladen. Ställ in glassen i frysen och låt den gärna stå några timmar innan den ska serveras.

Här finns fler goda glassar
Polkaglass
Saffransglass med varma björnbär & rostad vit choklad
Vaniljglass med kakdeg & mjölkchoklad
Pepparkaksglass

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.