Pepparkaksglass

Till jul bakas ofta ett stort lass med pepparkakor här hemma. Några brukar bli över och sedan glömmas bort i kakburken – i år fick de åka ner i en god vaniljglass ihop med minimaränger istället. Gott!

Grunden till detta recept är en god vaniljglass gjord på äkta vanilj. Glassmeten kör jag i glassmaskin för bästa konsistens. Äger man ingen glassmaskin går det bra att låta glassen stelna i frysen istället. Då är det väldigt viktigt att röra om i glassen ungefär en gång varje halvtimme, för att undvika att iskristaller bildas.

Pepparkakorna som jag använt i den här glassen är bakade på hemgjord pepparkaksdeg – receptet hittar du här!

Tips! Den här glassen går förstås att variera på massa olika sätt, du kanske har några andra goda kakor över som kan passa som smaksättning?


Pepparkaksglass med minimaränger
ca 1 liter glass
Tid: 20 minuter + kyl-& frystid

Ingredienser

Vaniljglass
1 vaniljstång
300 g (3 dl) mjölk 3%
300 g (3 dl) vispgrädde
85 g (5 st) äggula
135 g (1,5 dl) strösocker

Smaksättning 
ca 100 g pepparkakor, krossade
1-2 dl minimaränger


Gör så här 

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Ta av från plattan och låt mjölkblandningen stå och dra en liten stund.
2. Vispa äggulor och socker riktigt luftigt, med elvisp eller i maskin. Fiska upp vaniljstången ur mjölkblandningen och häll den över äggulorna under vispning. Häll sedan tillbaka glassmeten i kastrullen.
3. Sjud blandningen under kraftig omrörning tills den börjar tjockna, den ska inte börja koka. Använd helst en termometer, blandningen ska uppnå 85 grader.
4. Ta av kastrullen från värmen och häll upp glassmeten i en sval bunke och kyl ner den ordentligt. Minst ett par timmar i kylskåp, men helst över natten för bäst resultat.
5. Kör den kylda glassmeten i glassmaskin enligt dess anvisningar. När glassen är klar, rör ner krossade pepparkakor och minimaränger. Ställ in glassen i frysen och låt den helst stå några timmar innan den ska serveras.
6. Strö gärna över lite extra maränger och krossade pepparkakor vid servering!

Här finns fler tips på vad man kan göra med överblivna pepparkakor
Tranbärsparfait med pepparkaka & lingon
Vit chokladcheesecake

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.