Dinkelbröd med dill & västerbottenost

Det här goda brödet är smaksatt med hackad dill och riven västerbottenost. Perfekt till kräftkalaset! Det håller sig saftigt och gott även till dagen därpå och passar utmärkt att rosta.

Brödet behöver inte knådas utan är bakat enligt vila-vika-metoden, eller stretch and fold, som det kallas på engelska. Det kan gå till på lite olika vis. Vissa recept görs med surdeg, andra med jäst. I det här brödet har jag använt en ganska liten mängd jäst och låtit brödet jäsa länge i rumstemperatur. Så det gäller att inte ha bråttom. Baka det en dag när du ändå är hemma och fixar med annat, eller kanske förbereder inför kräftskivan på kvällen! Det tar några timmar att jäsa brödet och varje halvtimme ska degen vikas i bunken. Istället för att knåda degen låter man den vila i bunken ett par timmar, emellanåt ”stretchar” man degen för hand. Resultatet blir här ett väldigt luftigt och mjukt bröd.

Dinkelbröd med dill & västerbottenost
1 stort bröd eller 2 små
Tid: 4 timmar

Ingredienser
10 g jäst
3,5 dl riktigt kallt vatten
2 msk olivolja
2 tsk honung
1,5 tsk salt
480 g (8 dl) siktat dinkelmjöl
100 g (ca 2 dl) riven västerbottenost
1 knippe dill, hackad (ca 1 dl)

Gör så här 
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om så att jästen löses upp.
2. Tillsätt olivolja, honung, salt och cirka 2/3 av mjölet. Rör om ordentligt med en träslev. Degen ska inte knådas, bara röras ihop. Tillsätt resten av mjölet och blanda ordentligt. Sist vänds riven ost och hackad dill ner i degen.
3. Ringla lite olivolja längs bunkens kant. Strö lite mjöl över degen och täck bunken med plastfolie. Spänn inte åt plasten, låt den ligga löst så att lite luft kommer in undertill.
4. Efter en halvtimme ska degen vikas. Håll i bunken med ena handen, med andra handen tar du tag i degens kant och ”stretchar” degen. Vik inåt mot mitten. Gör så ett eller två varv runt hela degen. Fukta gärna handen lätt med vatten eller olja innan så fastnar inte degen. Lägg på plastfolien igen och låt degen fortsätta jäsa.
5. Efter ännu en halvtimme ska degen vikas på samma sätt igen. Upprepa sedan ytterligare tre gånger med cirka en halvtimmes mellanrum. Degen ska ha rest sig ordentligt och blivit spänstig när den är klar.
6. Efter sista vikningen, låt degen vila i bunken en halvtimme och stjälp försiktigt upp den på ett rejält mjölat bakbord. Ta försiktigt tag i kanterna och vik dem inåt. Vänd sedan skarven nedåt. Forma till ett bröd och lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Tänk på att handskas varsamt med degen som är ganska lös. Vill man hellre göra två mindre bröd delas degen i två bitar innan den formas till limpor.
7. Sätt ugnen på 250 grader. Låt brödet vila på plåten medan ugnen blir riktigt varm.
8. Sätt in plåten i ugnen och spraya samtidigt in lite vatten. Stäng luckan och sänk värmen till 225 grader. Grädda bröden cirka 20-25 minuter tills de fått fin färg. Använd gärna en termometer för att kontrollera att brödet är färdigt. Brödets innertemperatur ska bli 98 grader. Lägg ett bakplåtspapper över bröden om de får för mycket färg under gräddningen. Låt bröden svalna ordentligt innan du skär i dem.

print

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.