Flädersirap med vanilj & citron

Inte riktigt lika vacker färg som syrensirapen jag gjorde härom veckan, men väldigt, väldigt god blev den här flädersirapen! Jag tänkte använda den som smaksättare i sommarens drinkar, som tillbehör till glass eller ringla den över nygräddade pannkakor eller solmogna jordgubbar.

Receptet ger en ganska stor mängd färdig sirap, en liter ungefär. Så häll gärna upp en del i små plastflaskor och frys in. Perfekt att ta fram i vinter när sommaren känns långt borta. Tänk då på att inte fylla flaskorna ända upp eftersom vätskan expanderar lite när den fryses ner. Jag fryser in det mesta då jag inte använder något konserveringsmedel i sirapen och vill vara säker på att den inte blir dålig. Öppnade flaskor förvaras bäst i kylskåp.

Gillar du flädersaft tycker jag absolut du ska testa den här sirapen! Ge dig ut i naturen och plocka hem lite härliga fläderblommor så har du snart din egen goda sirap!Flädersirap med vanilj & citron 
1 liter
Tid: 20 minuter + tid att stå och dra över natten

Ingredienser 
1/2 liter vatten
1 kg strösocker
15 klasar fläderblommor
2 ekologiska citroner
1 vaniljstång

Gör så här 
1. Koka ihop vatten och socker till en lag i en kastrull. Låt småkoka 5 minuter.
2. Tvätta citronerna och riv ner skalet i lagen, var noga så att inget av det vita kommer med. Dela citronerna på hälften och pressa även ner saften.
3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Skaka bort eventuella kryp ur fläderblommorna och lägg ner blomklasarna tillsammans med vaniljstång och frön i lagen.
4. Låt lagen koka upp igen och sedan småkoka på medelvärme ytterligare 5-10 minuter. Tänk på att inte röra för mycket i sirapen när den kokas, då kan den sockra sig. Sirapen ska inte bli särskilt trögflytande, men ju längre den kokar desto tjockare blir den.
5. Dra kastrullen från värmen och låt svalna. Lägg på ett lock och låt stå och dra några timmar, gärna över natten. Sila sirapen genom en finmaskig sil och häll upp på väl rengjorda flaskor.


print

2 kommentarer

  1. Hej!
    Spännande recept, vill testa men om man inte har fläderblommor, kan man byta ut mot tex flädersaft?

    • Hej!
      Det har jag tyvärr inte testat. Saften innehåller ju redan mycket socker. Tror det enklaste då är att helt enkelt koka sirap av outspädd saft. Låt ett par deciliter saft, tillsammans med vaniljstång, koka ner till hälften så får du en sirap!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.