Päronpuré

God osötad päronpuré att använda till bakning, som tillbehör till yoghurten på morgonen eller som mellanmål till bebisen.  Allt som behövs är päron! Med söta saftiga päron tycker jag inte att man behöver tillsätta något socker, men förstås blir hållbarhetstiden då väldigt begränsad. Frys in purén i lämpliga fryståliga lådor om den inte ska ätas upp inom ett par dagar. Ta fram och tina efter hand. Självklart går det även utmärkt att koka sötat päronmos utav purén. Kul och gott som alternativ till äppelmos.

Jag har gjort purén i min Ankarsrum från Bagaren och Kocken. Med passertillsatsen som ingår i det stora tillbehörspaketet gör man enkelt mos av förvällda äpplen och päron. Frukten behöver inte skalas innan, bara sköljas och delas i bitar innan man förväller den, antingen i en gryta på spisen eller i ugnen.

Tips! Smaksätt purén med kanel, vanilj eller kardemumma!

Är du sugen på att baka något gott med päron? Här hittar du jättegoda muffins med päron och kola!

Päronpuré

Ingredienser
Valfri mängd päron
Tid: ca 1 timme för 1 kg frukt

Gör så här
1. Förväll päronen i gryta på spisen eller i ugn. Jag gillar att förvälla frukten i ugn, då behöver inget vatten tillsättas och jag tycker det blir en godare smak. I gryta – skölj frukten och dela i mindre bitar. Täck botten i en stor gryta precis med vatten. Lägg i frukten och hetta upp försiktigt. Värm frukten i grytan tills de mjuknar. I ugn – lägg fruktbitarna på en plåt och förväll dem i ugnen på 150 grader. Kom ihåg att lägga ett bakplåtspapper över frukten. Efter cirka 30 minuter är fruktbitarna ordentligt mjuka.
2. Låt den förvällda frukten svalna något och kör den genom kvarnen med passertillsatsen ansluten. Justera med ratten för att få purén så slät som du vill ha den. Avfallet kan passeras om ett par gånger. Har man ingen assistent kan man för hand mosa frukten och passera genom ett durkslag så att kärnorna försvinner, alternativ använda en passervagga om man har en sådan.
3. Frys in purén i lämpliga fryståliga lådor eller påsar och ta fram efter hand. Gott och nyttigt att ha i yoghurten på morgonen, som mellanmål till bebisen eller att baka med. Det går förstås också utmärkt att koka sötat päronmos utav den, på samma vis som man kokar äppelmos. Inte lika vanligt men väldigt gott!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.