Citronmarängtårta med färska bär

Den här festliga tårtan passar lika bra till mor som till studenten eller till sommarfesten! Tårtan är en variant av citronmarängpaj. Frisk citronfyllning på en botten av digestivekex täcks av härlig italiensk maräng! För att lyckas med marängen krävs en termometer.

Några tips!
– Ska tårtan transporteras? Spara smulorna från ett utav digestivekexen och strö över tårtan innan du täcker den med maräng. På så vis hålls marängen bättre på plats och glider inte av lika lätt.
– Har du ingen gasbrännare funkar det fint även utan att bränna marängen. Dekorera med goda bär och om man vill kan man pudra över lite florsocker.
– För att få riktigt snygga kanter när man gör tårtor som denna – fodra insidan av formen med remsor av bakplåtspapper eller lite tjockare plast (typ overheadplast) innan fyllningen hälls i för att sedan frysas. Då lossnar tårtan lätt från formen och kanten blir jämn och fin. Bakplåtspapper fästs enklast genom att man först smörjer insidan av formen lätt med neutral olja. Tårtan går att lossa från formen även utan pappers- eller plastremsor, låt den i så fall tina lite först och använd om det behövs en vass, gärna böjbar, kniv för att skära loss den.
– Släng inte äggvitorna som blir över! De går utmärkt att frysa in och använda till maränger eller något annat gott vid senare tillfälle!
– Använd glutenfria digestivekex om du vill ha en tårta fri från gluten!

Strö över kexsmulor innan du lägger på marängen, så hålls marängen på plats bättre!
Strö över kexsmulor innan du lägger på marängen, så hålls marängen på plats bättre!

Citronmarängtårta 
1 stor tårta, 10-12 bitar
Tid: 60 minuter + kyltid

Ingredienser

Botten
400 g digestivekex (1 förpackning)
200 g smör
1 tsk kardemumma, helst nystött

Fyllning
7 blad gelatin
2 burkar kondenserad mjölk (á 397 g)
4 stora citroner
140 g äggula (7 st)

Italiensk maräng 
150 g äggvita (4 st)
1 tsk citronsaft
0,5 dl vatten
200 g strösocker (2,25 dl)

Dekoration
1/2 dl färska hallon
1/2 dl färska björnbär
ett par klasar röda vinbär
ev. några levande blommor

Gör så här
1. Botten. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa digestivekexen fint. Smält smöret och blanda samman med kexsmulor och kardemumma. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (22-24 cm i diameter). Tryck ut det smuliga massan jämnt i botten på formen. Grädda i 7-8 minuter. Låt svalna.
2. Fyllning. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten (ca 10 minuter). Riv skalet från 2 av citronerna och pressa saften från alla 4. Det ska bli 2 dl saft. Blanda saft och rivet skal. Hetta upp hälften av citronsaften i en kastrull, dra av från plattan och låt gelatinbladen smälta i den heta vätskan. Blanda med den kalla citronjuicen och låt svalna till fingervärme. Vispa upp äggulorna lätt och blanda med den kondenserade mjölken. Tillsätt gelatinblandningen under omrörning. Häll fyllningen över digestivebotten och jämna till ytan. Låt stelna ett par timmar i frysen.
3. Italiensk maräng. Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaften till ett fluffigt skum, gärna i maskin. Låt maskinen gå på låg växel samtidigt som du kokar ihop vatten och socker till en lag. När sockerlagen uppnår 121 grader hälls den i tunn stråle ner i den uppvispade äggvitan. Låt maskinen gå på mellanväxeln. När all sockerlag hällts i, sänk hastigheten ett snäpp och vispa marängen sval (omkring 30 grader). Räkna med att det tar en stund, runt 20 minuter. Ta ut tårtan ur frysen och lossa från formen. Strö eventuellt över lite krossade digestivekex. Garnera med den italienska marängen. Bränn av med gasbrännare och dekorera med sommarbär och gärna några fina blommor! Tårtan tinar på ett par timmar i kylskåp eller ca 1 timme i rumstemperatur.

italiensk maräng
Citronmarängtårta

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.