Dinkelbagels

Brunchens dag idag! Vad passar bättre till brunch än bagels? Jag älskar bagels, de är lite pyssliga att baka men det är väl värt jobbet! Brödet har en lite speciell kompakt konsistens som fås genom att det kokas i hett vatten innan det sedan gräddas klart i ugnen. Bagels äts gärna nygräddade och fylls ofta med cream cheese och goda pålägg. De funkar även bra att frysa in och är jättegoda att rosta! Variera dina bagels med frön av olika slag, eller om du hellre vill behåll dem helt naturella utan frön.

dinkelbagels med frön

Dinkelbagels
10 bagels
Tid: 2 timmar

Ingredienser
300 g (3 dl) kallt vatten
25 g jäst
500 g (knappt 8,5 dl) siktat dinkelmjöl
1 msk flytande honung
1 tsk salt

Till kokning 
2 l vatten
1 msk honung

Till pensling
1 ägg
1 msk vatten
1 nypa salt
ca 1 dl frön av valfri sort
vallmo-, sesam-, solros- eller pumpafrön

Gör så här 
1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl, honung och salt.
2. Blanda i maskin till en smidig men ganska stum deg, ca 5-7 minuter på medelhastighet. Knådar man för hand får man räkna med drygt 10 minuters bearbetning.
3. Låt degen vila i bunken övertäckt med plast eller bakduk i 30 minuter.
4. Skrapa ut degen på lätt mjölat bakbord och dela i 10 bitar. Forma till runda bullar och låt dem vila ca 10 minuter. Tryck sedan ett hål i mitten på varje bulle med hjälp av pekfingret. Snurra bullen runt fingret för att göra hålet större.
5. Lägg ringarna på ett bakplåtspapper lätt penslat med olja. Då lossnar de lättare när de jäst klart. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Kokning. Sjud upp vatten och honung i en vid kastrull. Sänk försiktigt ner ett par bagels åt gången i kastrullen, använd en hålslev. Låt sjuda 1-2 minuter per sida.
8. Lyft upp ur vattnet och låt rinna av på en bakduk.
9. Pensling. Knäck ägget i en skål och rör ihop med vatten och salt. Placera alla bagels på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över valfria frön eller behåll dem naturella.
10. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills de fått en fin gyllene färg. Låt svalna på galler. Servera gärna dina bagels nygräddade med cream cheese, sallad, tomat och salami. Kallrökt lax är också jättegott som pålägg till bagels!

bagels på jäsningSolrosfrönbagels på kokningfyllda bagels

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.