Fröfrallor

De här frallorna är en variant av mina nattjästa dinkelfrallor. Frallorna doppas i blandade frön innan gräddning och får därför en annan smak och yta. Vill man ha ännu mer smak av de goda fröerna kan man även tillsätta frön i själva degen. Rosta då gärna fröerna i ugnen först, för ännu godare smak. Cirka 10 minuter i 150-175 grader brukar vara lagom, rör om då och då. Passa gärna på att rosta lite extra frön när du ändå håller på, det är gott att strö över filmjölken på morgonen eller att blanda i en sallad. Man kan även rosta fröerna ett par minuter i en het stekpanna på spisen.

Degen till de här frallorna ska bara röras ihop, inte knådas. Enkelt! Vill du ha nybakade frallor till frukost låter du degen jäsa ute på köksbänken över natten, annars går det lika bra att göra i ordning degen på morgonen och grädda frallorna på eftermiddagen eller på kvällen. Man ska tänka på att degen är rätt lös och den måste därför hanteras ganska så varsamt med mjölade händer. Det kan kännas ovant första gången, men du får säkert in snitsen nästa gång du bakar!

FullSizeRender (9)

Fröfrallor
8-10 frallor
Tid: 30 minuter + jäsning

Ingredienser
4 dl kallt vatten
5 g jäst
500 g (ca 8,5 dl) siktat dinkelmjöl
1 msk flytande honung
1,5 tsk havssalt
ev. 0,5-1 dl blandade frön, gärna rostade

Fröblandning
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön

Gör så här
1. Mät upp vattnet i en bunke. Smula ner jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt dinkelmjöl, honung och salt. Rör ihop tills allt blandats ordentligt. Degen ska inte knådas. Tillsätt eventuellt de rostade fröerna. Täck bunken med plastfolie, inte för tajt, låt lite luft komma in. Låt degen jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek (ca 8 timmar).
2. Sätt ugnen på 275 grader.
3. Skrapa försiktigt ut degen på mjölat bakbord. Degen är ganska lös och det är viktigt att handskas försiktigt med den. Spänn den genom att med varsam hand vika ihop den till ett paket; ta tag i degens kanter och vik in mot mitten. Vänd skarven som uppstår nedåt. Det är inte så noga hur degen viks, men det är viktigt att få lite höjd på den.
4. Blanda fröerna i en skål eller djup tallrik. Dela degen i 8-10 jämnstora bitar, doppa i förblandningen och lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare en liten stund på plåten tills ugnen blivit riktigt varm.
5. Sätt in plåten i den varma ugnen, spruta in lite vatten eller ställ en liten värmetålig skål med kallt vatten längst ner, och stäng luckan. Sänk värmen till 225 grader. Grädda i 15-20 minuter tills frallorna fått fin färg. Öppna gärna luckan någon gång under slutet av baktiden för att släppa ut ånga.
6. Servera frallorna nygräddade till frukost eller låt dem svalna och gör goda mackor till utflykten!

FullSizeRender (8)

print

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.