Brysselkex

Brysselkex – en älskad liten kaka. I mitt tycke en av de godaste av våra småkakor. Kakdegen blandas ihop på ett kick och kaklängderna går utmärkt att frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle, om du inte vill grädda alla samtidigt. Perfekt att ha på lut i frysen eller för att förbereda inför ett kalas.

Jag har färgat det rosa sockret med rödbetspulver som jag först blandade med någon droppe vatten. Längre ner ser du några bilder på brysselkex med socker färgat av röd livsmedelsfärg – välj själv det du tycker blir bäst. Rödbetspulver kan ibland vara lite svårt att få tag på, bärpulver av olika slag går också bra att använda.

Tips! Variera kakorna genom att rulla dem i något annat slags socker; kardemummasocker, kanelsocker eller pärlsocker, till exempel.


Brysselkex 
ca 50 små kakor
Tid: 30 minuter + kyltid

Ingredienser
250 g (ca 4,25 dl) vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
90 g (1 dl) strösocker
200 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker, gärna hemgjort

Att rulla i
ca 1 dl strösocker färgat med ett par droppar rödbetssaft eller mixat med rödbetspulver


Gör så här

1. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg, för hand eller i maskin. Överarbeta inte degen. Den ska bara gå ihop tillräckligt för att kunna formas till längder.
3. Dela degen i tre bitar och forma till runda längder. Rulla dessa i strösocker som färgats rosa av rödbeta eller röd livsmedelsfärg.
4. Lägg kaklängderna i kylskåpet ca 1 timme, skär dem sedan i 1/2-1 centimeter tjocka skivor. Värm ugnen till 175 grader, grädda kakorna omkring 10 minuter. De ska knappt få någon färg, så vakta dem noga. Låt kakorna svalna på plåten.

De här kakorna är färgade på ett annat vis, med röd livsmedelsfärg.

Här finns ett liknande recept, som passar när syrenerna blommar eller om du råkar ha en burk syrensocker hemma…
Brysselkex med syrensocker

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.