Chokladpaj med svartvinbärscurd & italiensk maräng

Den här läckra pajen kräver lite arbete, men är man bara ute i god tid så är det värt besväret. Receptet består av ett par olika moment och pajen kan med fördel förberedas och förvaras i frysen tills det är dags för servering. Då är det bara att piffa till den med lite dekorering innan den ska avnjutas!

Den krispiga pajbotten, som består av krossade digestivekex med chokladsmak, fylls med en syrlig svartvinbärscurd. På toppen svartvinbärstryffel gjord på mörk och ljus choklad samt italiensk maräng. Pricken över i:et blir svartvinbärspulver som pudras över tårtan och rivet skal av lime.

Jag har gjort pajen i en avlång pajform med löstagbar botten. Har du ingen sådan går det utmärkt med en vanlig rund modell, gärna en form med lite lägre kant. Vill du göra pajen på ett lite enklare vis, kika längst ner i inlägget så hittar du några förslag på hur du kan gå till väga.

Tips! Italiensk maräng är svårt att göra i för små satser. Därför kan det hända att det blir lite maräng över, men den går bra att frysa in. Vissa recept på mousse innehåller nämligen italiensk maräng och då funkar det utmärkt att använda den till just detta vid ett senare tillfälle. Eller spritsa ut den överblivna marängen på bakplåtspapper och grädda som vanliga klassiska maränger!

Chokladpaj med svartvinbärscurd & italiensk maräng 
10-12 bitar
Tid: totalt ca 2 timmar + kyltid

Ingredienser 

Pajbotten 
200 g digestivekex
100 g smör, smält
2 msk kakao
2 msk strösocker

Svartvinbärscurd 
1 sats svartvinbärscurd

Svartvinbärstryffel 
1 sats svartvinbärstryffel

Italiensk maräng
100 g (1 dl) äggvita
1 tsk citronsaft
180 g (2 dl) strösocker
0,5 dl vatten

Dekoration  

2 tsk svartvinbärspulver
1 lime, rivet skal
Chokladkulor av svartvinbärstryffel

Gör så här 

Pajbotten
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Krossa digestivekexen fint och blanda med kakao och strösocker. Tillsätt det smälta smöret. Rör ihop och tryck ut massan i en form med löstagbar botten.
3. Grädda 12-15 minuter. Låt svalna.

Svartvinbärscurd
1. Koka en omgång svartvinbärscurd enligt receptet. Kom ihåg att tillsätta gelatin för att få en fast curd.
2. När curden kokats och silats, häll den i det avsvalnade pajskalet. Låt svalna och frys in pajen för att stelna. Det här går utmärkt att förbereda en eller ett par dagar innan man fortsätter med övriga moment. Får inte all curd plats i pajskalet? Häll det som blir över i en liten burk och förvara i kylskåp. Jättegott till mycket – till scones eller som fyllning i muffins, eller kanske som dessert ihop med lite turkisk yoghurt!

Svartvinbärstryffel
1. Koka en omgång chokladtryffel enligt receptet. Låt stelna i kylskåp ett par timmar, gärna över natten.
2. När tryffeln stelnat, forma små runda bollar av cirka 1/3. Bollarna rullas i en blandning av strösocker och svartvinbärspulver, förvara dem sedan i kylskåp.
3. Resterande tryffel värms försiktigt i micro tills den blir flytande. Ta ut pajen ur frysen och häll tryffeln över svartvinbärscurden. Jämna till ytan med hjälp av en palett eller vicka på formen så att tryffeln flyter ut över hela pajen. Tänk på att jobba snabbt innan tryffeln hinner stelna. Ställ tillbaka pajen i frysen, alternativt kylen.

Italiensk maräng
1. Vispa äggvita och citronsaft till ett fast skum.
2. Koka under tiden en sockerlag av sockret och vattnet. När sockerlagen når 121 grader, häll den i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat.
3. Spritsa ut marängen i små fina toppar på den stelnade chokladtryffeln. Bränn av med gasbrännare.

Dekoration & servering
Förvarar man tårtan i frysen ända fram till servering kan man räkna med cirka en timme för att den ska tina. Lägg på tryffelbollarna mellan marängtopparna. Riv skal av en lime, använd gärna zestjärn. Pudra över svartvinbärspulver och dekorera med limeskal.
Servera och njut!

En enklare sorts paj?
Vill man förenkla den här tårtan kan man hoppa över att göra de runda små tryfflarna och istället täcka pajen med ett tjockare lager av svartvinbärstryffeln. Istället för att spritsa ut den italienska marängen kan man nöja sig med att sleva ut den lite slarvigt över hela tårtan, för att sedan bränna av den och dekorera på ett lite enklare vis. Färska bär är fint att lägga på! Vill man ändå pudra tårtan med bärpulver finns andra sorter att välja på än just svartvinbärspulver, pulver av blåbär eller hallon brukar vara lite lättare att få tag på. Vanligt florsocker är annars också fint att pudra med!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.