Svartvinbärstryfflar

Svartvinbärspuré ger god smak åt de här chokladtryfflarna gjorda på både mörk och ljus choklad. Tryfflarna är rullade i en blandning av strösocker och svartvinbärspulver. Hittar man inte svartvinbärspulver går det bra att blanda socker med något annat bärpulver. Blåbärspulver och hallonpulver brukar finnas i välsorterade mataffärer nu för tiden. Kakao är också gott att rulla tryfflarna i!

I det här receptet har jag använt choklad från Marabou. Det går bra att byta ut mot annan choklad av god kvalitet, men tänk på att kakaohalten ska vara ungefär densamma som Marabous choklad, för att få en lyckat resultat. Bärpulvret kommer från Mill&Mortar.

När man gör puré av bär är det svårt att säga exakt hur mycket bär som verkligen går åt. Bären kokas och silas sedan för att man ska få bort kärnorna, så det blir lite spill. Koka hellre lite mer än vad som kanske går åt. I vikt kan man räkna med ungefär dubbelt så mycket bär som det ska vara puré, om man vill ha en slät puré utan kärnor. Frys in den purén som eventuellt blir över och använd en annan gång. Eller blanda den i yoghurten på morgonen – gott och nyttigt med lite extra c-vitaminer!

Tips! Experimentera och använd annan sorts bär- eller fruktpuré. Hallon och choklad är ju till exempel alltid en hit! Eller gör puré av några andra goda bär du råkar ha i frysen, kanske björnbär, blåbär eller röda vinbär.

Svartvinbärstryfflar
20-25 tryfflar
Tid: 20 minuter + kyltid

Ingredienser 
60 g (av ca 2 dl bär) svartvinbärspuré
100 g Marabou mörk
100 g Marabou mjölkchoklad
2 msk vispgrädde
50 g (drygt 0,5 dl) strösocker
30 g (2 msk) smör

Att rulla i
ca 1 dl strösocker
ca 1 tsk svartvinbärspulver

Gör så här 
1. Hetta upp de svarta vinbären i en kastrull och låt koka några minuter. Ta av från plattan och mixa till en puré med stavmixer. Sila genom en finmaskig sil för att få den helt slät och fri från kärnor.
2. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
3. Blanda grädde, socker, smör och puré i en kastrull. Koka ihop och häll blandningen över den finhackade chokladen. Blanda med slickepott till en slät chokladtryffel. Låt svalna och ställ i kylskåp, gärna över natten. Lägg en bit plastfolie över tryffeln, direkt på ytan, för att undvika att det kommer in luft.
4. När chokladtryffeln stelnat, ta en sked till hjälp och forma till små bollar. Rulla i strösocker blandat med svartvinbärspulver.
5. Förvara tryfflarna i kylskåp.

Tryfflarna är goda precis som de är till en kopp kaffe, men blir också jättefina som dekoration på en tårta – titta in här för recept på en läcker chokladpaj!

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.