Svartvinbärscurd

Jag gillar verkligen curd av olika slag. Enkelt att göra och väldigt gott. Den här syrliga och goda krämen får sin fina färg av svarta vinbär. Passar bra som tårtfyllning eller som tillbehör till scones.

Det finns många olika recept på curd. Här har jag tillsatt gelatin för att få den extra fast i konsistensen. Jag använde den nämligen i ett pajskal som skulle skäras och ville vara säker på att få snygga bitar. Recept på den pajen hittas här. Ska krämen vara till scones kan man hoppa över gelatin om man vill. Här finns ett gott recept på scones som curden passar till! Testa även att använda den som fyllning i bullar – kanske i de här snurrade dinkelbullarna?

Sugen på annan sorts curd? Här finns fler recept:
Rabarbercurd
Lemon curd
Lime curd
Halloncurd

Svartvinbärscurd
1 burk, ca 5 deciliter
Tid: 20 minuter + kyltid

Ingredienser
1,5 blad gelatin
200 g svarta vinbär
180 g (2 dl) socker
3 medelstora ägg
1 lime, rivet skal
75 g smör, rumsvarmt

Gör så här 
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2. Hetta upp de svarta vinbären i en kastrull och koka sönder dem. Ta av från plattan och mixa bären till en puré med stavmixer.
3. Blanda socker, ägg, vinbärspuré och rivet skal av en lime i en värmetålig bunke. Använd gärna en rostfri bunke med rund botten. Placera över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
4. Vispa hela tiden med handvisp tills det blir en tjock kräm. Använd gärna en termometer, krämen ska uppnå en temperatur på 83-85 grader.  Konsistensen ska vara ungefär som en hollandaisesås.
5. Ta av från värmen och tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Rör om ordentligt och tillsätt sedan smöret lite i taget. Blanda väl så att smöret smälter. Sila krämen genom en finmaskig sil för att få den helt slät. Häll upp i väl rengjord burk och låt svalna, gärna i kallt vattenbad. Förvara i kylskåp, den klarar sig bra runt en vecka. Krämen går även bra att frysa in.

print

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.