Dinkel-& durumfrallor med morot & hasselnötter

Det här är en variant av mina nattjästa dinkelfrallor som är väldigt populära – enkla och väldigt goda frallor som görs på en deg som bara behöver röras ihop! I den här degen har jag tillsatt lite durumvetemjöl som ger god smak och lite segare inkråm. Bröd som bakas med durum får också en lite gulare färg. Durum passar bra till italienska brödsorter, som ciabatta och focaccia. De här frallorna får även härlig smak av grovt riven morot och rostade hasselnötter.

Den här degen ska bara röras ihop, inte knådas. Den är inte svår att lyckas med, men man måste tänka på att handskas med den försiktigt när den jäst färdigt. Det är en lös och kladdig deg, ta gärna ett skrapkort till hjälp när du ska baka ut degen till frallor. Och glöm inte att mjöla bänken ordentligt!

Tips! Variera genom att byta ut hasselnötterna mot mandel eller andra nötter. Är du allergisk? Hoppa över nötterna och tillsätt istället rostad kokos!

Fler frukostfrallor hittar du här pumpafrallor med hasselnötter,  morotsfrallor med pumpafrön, fröfrallor, kalljästa ostfrallor och frukostfrallor med pumpa & valnötter

Dinkel- & durumfrallor med morot och hasselnötter 
8-10 frallor
Tid: 45 minuter + tid att jäsa över natten

Ingredienser 
5 g jäst
400 g (4 dl) kallt vatten
300 g (5 dl) siktat dinkelmjöl
100 g (1,5 dl) siktat durumvetemjöl
1,5 tsk salt
1 morot, grovt riven
1,5 dl rostade hasselnötter

ev solrosfrön att strö över

Gör så här

På kvällen
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt mjöl och salt. Rör ordentligt med en träslev tills allt blandats väl. Blanda ner riven morot och hasselnötter. Täck över bunken med plastfilm, inte för tajt, lite luft måste få komma in. Låt bunken stå på köksbänken över natten, 8-10 timmar.

På morgonen
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skrapa försiktigt ut degen på ett rejält mjölat bakbord. Degen är lös och man måste hantera den varsamt. Använd gärna ett skrapkort. Strö över lite mjöl och vik ihop degen till ett paket, en eller två gånger, försök att få skarven nedåt mot bänkskivan. Meningen med det här är att spänna degen och få lite höjd på den. Strö över lite durummjöl och låt den vila på bordet medan ugnen blir ordentligt varm.
3. Dela degen i jämnstora bitar med skrapkort eller kniv. Lyft försiktigt över dem till en plåt med bakplåtspapper. Försök behålla formen på frallorna, vik annars ihop dem lite för att få höjd på dem. Strö eventuellt över solrosfrön, eller några andra frön du gillar.
4. Sätt in plåten mitt i ugnen. Innan du stänger luckan, spraya in lite vatten under plåten, med en blompruta. Ångan som bildas gör att bröden får en fin skorpa. Stäng luckan och sänk värmen till 225 grader. Grädda frallorna tills de fått fin färg, omkring 15 minuter.
5. Servera frallorna nygräddade till frukosten!

print

6 kommentarer

    • Hej! Jag bakar alltid med färsk jäst, så vågar inte riktigt svara på det.. men vad jag förstår så är torrjäst inte att rekommendera när man bakar med kall degvätska, som jag ju använder i just detta recept.

  1. Va lite jäst du använder!? Sen undrar jag om du vet varför degen kan ha ”skilt sig” under natten. Var liksom en lös deg ovanpå och nästan ren degvätska underst i skålen.
    Har bröden i ugnen som bäst. Blandade degen på nytt och hade i lite mer mjöl…få se 😛

  2. Va lite jäst?! Min deg ”skar sig” under natten. Har du nån aning om varför? Det var som en lös deg ovanpå och degspad unders i skålen. Hade i lite mer mjöl och blandade, nu är dom i ugnen 😛

    • Hej! Mer jäst behövs inte när det är så lång jästid. Det låter märkligt med degen, kan det vara så att den inte blandades tillräckligt? Hoppas frallorna ändå blev goda! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.